in

Slovenija mijenja pravila na granicama, pogledajte mjere diljem Europe

Zbog povećanog broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom u proteklom tjednu, Slovenija se odlučila za promjenu kriterija za ulazak u zemlju, pa to više neće ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi iz koje dolaze putnici, nego o njihovom covid-statusu, piše u nedjelju index.

Odluka kojom se ukidaju popisi država s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju i izjednačavaju uvjeti ulaska za sve putnike stupila je na snagu danas, a primjenjivat će se od četvrtka 15. srpnja, objavila je slovenska vlada.

Ulaz bez karantene samo uz covid-potvrdu

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantene kao dokaz će vrijediti europska digitalna potvrda o cijepljenju ili digitalna potvrda trećih država, a osnovni kriterij za ulazak je dokaz da je osoba preboljela covid-19, da je cijepljena ili da se testirala i da je rezultat testa negativan.

Jedini izuzetak od tog pravila vrijedi za strance koji u Sloveniji imaju zemlju ili nekretninu (tzv. dvovlasnici) i za djecu mlađu od 15 godina ako su u pratnji roditelja ili skrbnika – za njih se neće određivati karantena.

Žele uvesti još strožih mjera

Ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će se vlada s epidemiolozima ponovo sastati u ponedjeljak radi koordinacije i mogućeg donošenja novih mjera budući da broj novih dnevnih zaraza proteklih tjedan dana raste, što se pripisuje većem broju uvezenih slučajeva, prvenstveno kod više skupina slovenskih maturanata koji su boravili u španjolskim ljetovalištima.

“Pozivam sve koji dolaze iz inozemstva, a imaju znakove bolesti da se testiraju, a one koji su s njima bili u kontaktu da ostanu kod kuće u karanteni pet dana, a onda se testiraju”, kazao je Poklukar u vezi putovanja u rizičnije države.

Kako prenose slovenski mediji, zaoštravanjem mjera pri ulasku u zemlju vlada želi, među ostalim, potaknuti stanovništvo, posebno mlađe, da se što prije cijepi budući da je do sada potrebnim dozama cjepiva zaštićeno 35 posto populacije, znatno manje od željenih 70 posto, koliko bi prema procjenama bilo potrebno da se spriječi četvrti val epidemije na jesen zbog zaraznije delta varijante.

Kakva su pravila na granicama drugih zemalja?

Austrija

Ulazak u Austriju iz Hrvatske je moguć uz predočenje jedne od tri potvrde u nastavku:

 • potvrde o negativnom testu (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR-test ne stariji od 72 sata),
 • potvrde o cijepljenju,
 • potvrde o preboljenju bolesti covid-19.

Ako se ne raspolaže niti jednim od navedenih potvrda, nužno se registrirati putem obrasca Pre-Travel-Clearance, te se u roku od 24 sata od trenutka prelaska granice testirati u Austriji.  

Kao dokaz o cijepljenju vrijede potvrde na njemačkom ili engleskom jeziku o cijepljenju sljedećim cjepivima: BioNtech/Pfizer: 2 doze, AstraZeneca, 2 doze, Janssen von Johnson & Johnson/Janssen: 1 doza, Moderna: 2 doze, Sinopharm / BIBP (Beijing Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd.) 2 doze, Sinovac-CoronaVac: 2 doze.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAhttps://5508ac9ad17063c00db4a1d3d911a216.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://5508ac9ad17063c00db4a1d3d911a216.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ulazak u Austriju je moguć:

 • s prvom dozom cjepiva: najranije 22. dan, a  najkasnije  90. dan od primitka cjepiva,
 • s drugom dozom cjepiva: odmah po cijepljenju, a najkasnije 270 dana nakon druge doze cjepiva,
 • s jednokratnim cjepivom najranije 22. dan, a najkasnije 270 dana nakon cijepljenja,
 • odmah nakon cijepljenja prvom dozom, ako postoji pozitivan test na covid-19, star najmanje 21 dan,  ili potvrda o neutralizirajućim antitijelima koja nije starija od 270 dana.

Kao dokaz o preboljenu vrijedi liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku iz koje je razvidno da je osoba preboljela covid-19 u razdoblju od 180 dana, a koja nije starija od 90 dana. Potvrdi o preboljenu istovjetan je i dokaz o neutralizirajućim antitijelima, koji u trenutnu ulaska u Austriju ne smije biti stariji od 90 dana. 

Potvrda o testiranju za prekogranične radnike i ostale putnike koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili iz razloga studija/školovanja vrijedi 7 dana. Djeca do 12 godina oslobođena su obveze testiranja i predočenja ostalih potvrda. Putnici iz medicinskih razloga mogu ući u Austriju bez ograničenja uz predočenje potvrde o nužnosti korištenja medicinske usluge na engleskom ili njemačkom jeziku. Bez ograničenja u Austriju mogu ući: osobe u tranzitu, prijevoznici roba i putnika, Interventna vozila i sl.

Bosna i Hercegovina

Državljani Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), državljani Republike Srbije i državljani Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2, antigen test niti potvrde o cijepljenju kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao ni njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju:

 • negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati ako dolaze iz EU, a ako dolaze iz trećih zemalja, 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH,
 • negativan antigen test ne stariji od 48 sati ako dolaze iz EU, a ako dolaze iz trećih zemalja, 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH, 
 • potvrdu o cijepljenju s dvije doze cjepiva (ili jednom dozom cjepiva koje se prima u jednoj dozi) prije 14 dana i više od dolaska na granični prijelaz BiH ili
 • potvrdu liječnika o preboljenju bolesti covid-19 u razdoblju od 14 do 180 dana prije dolaska na granični prijelaz BiH. 

Crna Gora

Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa covid-19, te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa covid-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina. 

Francuska

Svi državljani Republike Hrvatske, kao i ostalih zemalja tzv. “zelene zone”, a  koji su primili jedno od cjepiva protiv virusa covid-19 koje je odobrila Europska agencija za lijekove – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson – od 9. lipnja mogu bez ograničenja putovati u Francusku i to dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva za cjepiva koja su dvofazna (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), četiri tjedna nakon primitka jednofaznog cjepiva (Johnson&Johnson) te dva tjedna nakon primitka jedne doze cjepiva za osobe koje su razvile antitijela i potrebna im je samo jedna doza cjepiva, a uz predočavanje odgovarajuće potvrde o cijepljenju. Za osobe koje nisu cijepljene, ostaje na snazi obaveza predočavanja negativnog rezultata PCR testa ili antigenskog testiranja, ne stariji od 72 sata. I dalje je na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima te u cjelokupnom javnom gradskom i međugradskom prijevozu.

Italija

Vladinom Uredbom iz siječnja 2021. na cijelom nacionalnom teritoriju Italije produljeno je izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. godine. Temeljem vladine Uredbe od 26. travnja Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti.

Sukladno posljednjoj Uredbi talijanskog ministarstva zdravstva koja je stupila na snagu 28. lipnja 2021. godine, cijela je Italija u bijeloj zoni (bez epidemiološkog rizika), ali su idalje neophodni oprez i ponašanje sukladno pravilima zaštite od epidemije.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAhttps://5508ac9ad17063c00db4a1d3d911a216.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlhttps://5508ac9ad17063c00db4a1d3d911a216.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Uredbom talijanskog ministarstva zdravstva u razdoblju od 16. svibnja do 30. srpnja 2021. godine ukinuta je odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU, osim iz Velike Britanije za koje je od 21. lipnja 2021. ista ponovno uvedena te se od svih putnika iz UK traži negativan PCR test, petodnevna izolacija te ponavljanje PCR testa, kojim će se, ako je rezultat negativan, ukinuti obveza petodnevne izolacije. Ostaje i dalje važeća odredba prema kojoj za ulazak u Italiju svi putnici moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. Od 21. lipnja svi putnici iz EU, država Schengenskog sporazuma, Izraela, Kanade, Japana i SAD-a ulaze u Italiju bez obveza samoizolacije odnosno karantene ako posjeduju potvrdu o negativnom testu na covid-19 (brzi antigenski test ili PCR test) koji nije stariji od 48 od trenutka uzimanja uzoraka i to za putnike starije od 6 godina; potvrdu o primljenoj drugoj dozi cjepiva, 14 dana prije ulaska u Italiju ili potvrdu o ozdravljenju od virusa, ne stariju od 6 mjeseci.

Potvrde moraju biti izdane na talijanskom, engleskom, francuskom ili španjolskom jeziku, te mogu biti u digitalnom obliku EU digitalne covid-potvrde ili potvrde u tiskanom papirnatom obliku. Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju, neovisno o prijevoznom sredstvu i duljini boravka, treba ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici. 

Od 28. lipnja maske više nisu obvezne na otvorenom u bijelim zonama, ostaju obavezne u zatvorenim prostorima ili kad nije moguće garantirati socijalnu distancu. U Regiji Campania (Napoli) ostaje obaveza nošenja maske i na otvorenom sve do 31. srpnja. Preporučuje se uvijek imati masku uza sebe budući da i dalje ostaje u svim regijama obaveza nošenja iste u lokalima, dućanima, trgovačkim centrima. U restoranima je i dalje dozvoljeno biti bez maske samo kada se konzumira za stolom. Također, maska ostaje i dalje obavezna za mjesta kulture; potrebno ju je nositi u muzejima, kinima, kazalištima. Također, obavezna je u svim sredstvima javnog prometa, uključujući i vlak i zrakoplov. Dakle, usprkos novoj uredbi o neobaveznom nošenju maski na otvorenom, istu je potrebno imati uza sebe kako bi se istu po potrebi koristilo.

Mađarska

Uredbom vlade Mađarske od 23. lipnja 2021. ukinuta su sva ograničenja za ulazak u Mađarsku iz Republike Hrvatske, Republike Austrije, Rumunjske, Republike Srbije, Slovačke Republike i Republike Slovenije, osim u slučajevima putovanja civilnim zrakoplovom. Detaljne informacije o uvjetima ulaska u Mađarsku dostupne su na web stranicama mađarske nacionalne policije. 

Njemačka

Ulazak u SR Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Europske unije uz određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. SR Njemačka kategorizira područja na rizična, visokorizična i područja s mutiranim varijantama virusa.

Od 27. lipnja 2021. osim Međimurske i Zadarske županije, cijelo područje Republike Hrvatske kategorizirano je kao nerizično. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova Republike Hrvatske, mogu ući u SR Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske iz rizičnih područja mogu ući u SR Njemačku bez obveze karantene ako uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku, dostupno na poveznici) posjeduju:

 • negativni PCR test ne stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa) ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku ili
 • potvrdu o potpunom cijepljenju cjepivom s popisa Paul-Ehrlich-Instituta na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi ili
 • potvrdu o cijepljenju s jednom dozom cjepiva (cjepivo koje se prima u samo jednoj dozi) uz napomenu da je od cijepljenja prošlo više od 14 dana (cjepiva moraju biti na popisu Paul-Ehrlich-Instituta, dostupno na poveznici) – dokaz o cijepljenju je  liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi ili
 • potvrdu o izlječenju za osobe koje su preboljele bolest covid-19 i to liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti.

Putnici u zračnom prometu, bez obzira na to iz kojeg područja dolaze (nerizičnih ili rizičnih), obvezni su prije samog polijetanja poštovati pravilo prilaganja dokaza o obavljenom testiranju, dokaza o izlječenju od zaraze ili dokaza o cijepljenju.

Srbija

Odlukom vlade Republike Srbije od 1. srpnja 2021. izmijenjeni su uvjeti ulaska za građane Republike Srbije, diplomatsko i osoblje ureda međunarodnih organizacija, strane građane s reguliranim boravkom u Republici Srbiji te strane državljane.

U Poreču gužva za cijepljenje – Doza im nestalo već nakon 10 minuta

Dva jača potresa u Jadranu, osjetila su se i u Istri