in

Kup Hrvatske u Poreču: PPD Zagreb osvojio 28. trofej Kupa Hrvatske

Završnica Kupa Hrvatske za muškarce - Finale - RK Nexe vs RK PPD Zagreb, Dvorana Žatika Poreč, 15.05.2022. - Foto HRS

Rukometaši PPD Zagreba po 28. put pobjednici su hrvatskog Kupa. U sjajnom finalu prepunom odličnog rukometa pobijedili su jučer Nexe rezultatom 30:27.    

PPD ZAGREB: D. Slavić 3/21, M. Mandić 1/9, M. Šipić -/-, F. Vistorop 6/8, D. Ćavar 1/1, D. Mandić 5/5, L.L. Klarica 4/7, J. Gojun -/-, Z. Srna 3/5, E. Klis -/-, Ž. Musa 0/1, V. Matanović 1/1, I. Čupić 8/8, S. Obranović 1/3, C. Leimeter -/-, N. Grahovac 1/2
Trener: Ivica Obrvan

NEXE : D. Kuzmanović 3/15, M. Radovanović 5/22(1), P. Vejin 3/5, M. Jelinić 5/6, I. Vida -/-, B. Manci Mičević  -/-, A. Blažević -/-, A. Velakvrh 0/1, T. Severec -/-, L. Moslavac  -/-, J. Kević -/-, M. Tomić 4/5, F. Melić 7/7, H. Jaganjac 4/9, D. Markušić 1/1, G. Pribetić 1/2    Trener: Branko Tamše

Sjajna atmosfera dočekala je PPD Zagreb i Nexe, finaliste 30. izdanja hrvatskog rukometnog Kupa u dvorani Žatika u Poreču.

U početnim postavama nije bilo iznenađenja. Možda tek činjenica da je kod Nexea na poziciji srednjeg vanjskog počeo Dorian Markušić, a ne Janko Kević. S izuzetno čvrstim, agresivnim obranama krenule su obje momčadi. I nakon nepune tri minute imale su po jedno isključenje. PPD Zagreb je radio jednu promjenu Jakov Gojun u obrani, Luka Lovre Klarica u napadu, Nexe također Luka Moslavac u obrani, a u napadu Gianfranco Pribetić.

Nexe je nešto sigurnije otvorilo susret. Povelo je 1:3, pa 2:4, jer je Zagreb u nepunih 6 minuta skupio tri isključenja. Ali zagrebaši nisu dugo bili u tom minusu. Već u 7. minuti imali smo 4:4. Igralo se izuzetno brzo. Napadi su trajali desetak – petnaest sekundi. Tako smo nakon deset minuta igre imali 7:7. Vratari su bili na prvoj streljani i imali su samo po jednu obranu u prvih 15. minuta. I treneri su se nakon toga odlučili na promjene. Ušli su Dominik Kuzmanović i Matej Mandić.

Osim u jednom trenutku (6:5) Nexe je stalno vodilo. Premda su „plinari“ promašili dosta  čistih prilika, nisu otišli u ozbiljniji minus. Nexe je naime, od 13. do 22. minute pet puta imalo plus dva. Ali Zagreb je to dostigao i u 25. poveo 15:13. Bilo je to serija 4:0, pa je Branko Tamše odlučio zvati minutu predaha, da pokuša prekinuti ritam suparnika.

I uspio je, pa se na predah otišlo sa 16:16. Treba reći da su tenzije potkraj poluvremena bile sve veće i veće, ali je iskusni sudački dvojac Matija Gubica i Boris Milošević sve to uspio držati pod kontrolom. Po osam strijelaca bilo je na obje strane. Vratari Nexea 3, PPD Zagreba 2 obrane u prvih 30 minuta. Tu je ležala ogromna rezerva oba sastava.

Ništa bitnije nije se promijenilo u nastavku. Bio je to produžetak borbe prsu u prsa. Čvrsto, muški. Plod takve igre bio je izravni crveni karton Luki Moslavcu u 37. minuti nakon grubog starta na Zvonimiru Srni.

Vodili su, malo jedni, malo drugi. U igri živaca prvi su svoje primirili zagrebaši i uspjeli povezati pet pogotka za redom te u 44. povesti 24:20. Bila je to najveća prednost u utakmici do tog trenutka. Nexe je bilo bez pogotka punih osam minuta.

Kako je vrijeme odmicalo umor je bio sve očitiji, pa je broj tehničkih pogrešaka rastao kod obje momčadi. Zagreb se odlučio na igru pogodaka za pogodak. Čuvao je svoju prednost, trošio vrijeme jer je ono radilo za njega.

Nešto više od šest minuta prije kraja PPD je pobjegao na plus pet (29:24). Ali susret još nije bio odlučen. Nexe je postiglo tri pogotka za redom i dvije i pol minute prije kraja stiglo do minus dva 29:27. Ali za potpun povratak više nije bilo snage i moći. Završilo je 30:27.

Sa 8 pogodaka iz 8 pokušaja prvo ime PPD Zagreba bio je Ivan Čupić. Šest pogodaka dao je Filip Vistorop. Kod Nexea najbolji Fahrudin Melić s realizacijom 7 od 7. Pet pogodaka dao je Marin Jelinić.

KUP HRVATSKE (M): FINALE
RK PPD ZAGREB – RK NEXE 30:27

Izvor Hrvatski rukometni savez

Foto Udruga umirovljenika Kaštelir

Kaštelir: Izborna Skupština Udruge umirovljenika – Čelnici opet Slaven Dragić i Valter Bratović

Foto Lions klub Poreč

LIONSI POREČ: Završna svečanost Likovnog natječaja – Glavne nagrade učenicama iz Tara i Sv. Lovreča