in

BRNJAC: Otpisat će se 50% paušala turističke pristojbe i članarine za sve iznajmljivače i OPG-ove

Ilustracija Pixabay

Mjerama za očuvanje radnih mjesta pomogli smo turističkom sektoru, a dodatni model pomoći bit će otpis 50% iznosa paušala turističke pristojbe i turističke članarine za sve iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju uslugu smještaja“, istaknula je jučer ministrica turizma i sport, Nikolina Brnjac za RTL te dodala kako razgovaraju i s hotelijerima te sektorom nautike kako bi se i kod njih smanjila turistička pristojba za 20%.

Nikolina Brnjac/Foto Vlada Rh

Uskoro kreće cijepljenje turističkih djelatnika

Sredinom travnja početi će cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, a osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje biti uključeni i sezonski radnici. “Cilj je da do početka sezone turistički djelatnici budu cijepljeni“, naglasila je Brnjac.

Ministarstvo turizma i sporta od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo je da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine.

Prva prioritetna skupina su zaposlenici koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja socijalne distance smanjena poput radnika u kuhinji, dok su druga skupina osobe koje ne ostvaruju značajnije kontakte kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično.

U drugoj skupini su i privatni iznajmljivači, njih preko 90.000 privatnih iznajmljivača, o kojima se isto posebno vodi računa sukladno definiranim prioritetima cijepljenja u turističkom sektoru. Privatni iznajmljivači cijepiti će se nakon što se cijepi gore spomenutih 70.000 turističkih djelatnika, a koji su u većem broju kontakta s gostima.

Država sufinancira testove za turiste

Bit će i mobili zdravstveni timovi koji će testirati goste putem brzih antigenskih testova. Ono što je iznimno važno, Brnjac je prije par dana najavila kako će država pokriti dio troškova testiranja na Covid19 za turiste.

U kojem postotku će biti subvencija države ministrica nije otkrila no najavila kako će se to uskoro saznati čim se usuglasi s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Testovi će se odobriti od robnih zaliha, a biti će značajna ušteda za četveročlanu obitelj“, navodi Brnjac te dodaje kako je za sada Ministarstvo turizma iz svojeg budžeta izdvojilo oko 20 milijuna kuna za tu potrebu.

Punktovi za testiranje za turiste

Punktovi za turiste po cijelom Jadranu trenutno se definiraju s lokalnim i županijskim stožerima i turističkim zajednicama, a bit će javno objavljeni na web stranici oznake Safe stay in Croatia.

Tako je Turistička zajednica grada Zagreba je za sve strane posjetitelje koji su ostvarili barem jedno noćenje u Zagrebu osigurala testiranje putem svog Centra za posjetitelje na Trgu bana Josipa Jelačića 11.

Počevši s vikendom 10. travnja, Turistička zajednica grada Zagreba će omogućiti testiranje za strane goste pored Centra za posjetitelje (Europski trg). Tako će se svi posjetitelji koji su u Zagrebu ostvarili najmanje jedno noćenje, moći uz prethodnu najavu, testirati i subotom i nedjeljom.

Preuzmite sigurnosne oznake – Safe stay in Croatia

Imperativ je da svi u turizmu preuzmu oznaku Safe stay in Croatia te je jasno istaknu na svojim objektima. Također, kako bi se Hrvatska prezentirala kao sigurna destinacija, važno je da se oznake i kao sve druge prateće video i foto materijale, komunicirate preko svojih društvenih kanala i općenito u komunikaciji prema tržištu i gostima.

Izvor Hrturizam.hr

POREČ: Seniori pobijedili, donosimo sve rezultate Jadranovih ekipa

alkohol vozač pijan ilustracija policija

Jedan jurio Ipsilonom, a drugi vozio s 2 promila