in

DRAGOCJENA ETNOGRAFSKA ZBIRKA U KAŠTELIRU – Kreće izrada stalnog postava i bolja valorizacija predmeta koje je počeo sakupljati Vittorio Rossoni

Romina Sinosich, Enio Jugovac i Elena Uljančić /House of memories/Foto Tanja Kocijančić

U centru Kaštelira, tik do prostorija turističke zajednice, smjestila se bogata etnografska zbirka starih, istarskih predmeta. Donator čak 274 izloška je Kaštelirac s tršćanskom adresom Vittorio Rossoni, koji je započeo kolekciju sasvim slučajno, prilikom uređenja obiteljske kuće, naišavši na dvadesetak starih predmeta koji su se koristili u domaćinstvima u vremenima djedova, baka i prabaka. S vremenom se dragocjena zbirka povećavala i postala živa, opipljiva povijest nekadašnjeg načina života na ovom području. Svakodnevni predmeti življenja, rada i obiteljske intime dobili su novi život. 

Tomu u čast danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno da će se ta iznimno dragocjena zbirka, koja svjedoči o životu ovog mjesta na kraju 19. i početkom 20. stoljeća, bolje valozirizati i da se kreće u izradu stalnog postava kako bi se otvorila široj javnosti. Za početak moći će se razgledati tijekom cijelog dana 27. rujna kada će se obilježiti Svjetski dan turizma, a moguće ju je vidjeti i u radno vrijeme Turističke zajednice. O zbirci su govorili načelnik Enio Jugovac, voditeljica TZ-a Romina Sinosich i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine elena Uljančić. Muzej je prije desetak godina već katalogizirao sve predmete, kojih ima sad već više od 1.500 zahvaljujući brojnim mještanima-donatorima.

Zbirka koja se može razgledati nalazi se odmah do TZ-a, u starom mlinu.

Načelnik je rekao da je to plod dugogodišnjeg marljivog skupljanja Vittorija Rossonija koji je imao nostalgiju za mladim danima u rodnom selu.

-Želja nam je zbirku prezentirati javnosti, kako ne bi ostala u zatvorenom prostoru, te je valorizirati kako bismo mogli ponuditi još jednu autentičnu priču turistima, rekao je Jugovac.

Elena Uljančić je navela da su prije deset godina bili zatečeni rijetkošću ove etnografske građe, koji pokazuju tradiciju nekadašnjeg života jednog mjesta. Za neke predmete onomad nisu ni znali đto su, ali srećom Rossoni je bilježio njihove nazive i čemu su služili.

-Ovoj iznimno vrijednoj zbirci nedostaje postavv, za što su potrebna sredstva. Muzej stoji na raspolaganju za izradu idejnog koncepta stalnog postava, rekla je Uljančić, dodavši da bi ova kolekcija trebala okupljati Kaštelirce koji je mogu nadopuniti svojim sjećanjima. Zbirka je toliko bogata da nudi neizmjerne mogućnosti, navela je ona. Stoga su se muzej, TZ i općina odmah dogovorili da se stvore uvjeti za stalni postav.


Tako se prostor starog mlina u centru Kaštelira, koji je punih 80 godina pa do 1993 g. služio za preradu pšenice i brašna,  pretvorio u šarmantni mali muzej prepun alata koji su nekad služili stolarima, kamenoklesarima, postolarima, bačvarima, kovačima, zatim muzičkim instrumentima i osobnim predmetima kao što su fotografije, pisma, naočale, pribor za brijanje pa i budilice, te raznim kućanskim predmetima koji bolje od ikakvih riječi opisuju davna istarska vremena i tadašnji način života.

Osim predmeta, Rossoni je sačuvao i podatke o njihovim starinskim nazivima, načinima izrade i uporabe, znanje koje odbačene stvari pretvara u riznicu sjećanja. Tijekom zadnjih godina, zbirka se konstantno povećavala interesantnim predmetima koji su donosili sami mještani, i tako sebi osigurali svoj mali dio povijesti….Etnografska zbirka u Kašteliru danas broji preko 550 različitih predmeta te i dalje raste… 

Ovako bogata etnografska zbirka, izložena u tako specifičnom i nekonvencijonalnom prostoru starog kaštelirskog mlina, koji je sam po sebi povijesni eksponat, pravo je povijesno i turističko bogatstvo. Kaštelir je na taj način lukavo „zamrznuo“ i valorizirao svoju povijest. Za mikro destinaciju  koja svoj turistički šarm gradi na autohtonosti i osjećaju pripadnosti, to je neprocjenjiva vrijednost ali i odlična promotivna prilika, komentirala je voditeljica TZ-a dr. sc. Romina Sinosich.  

-Promocija i valorizacija etnografske zbirke planirana je za kraj rujna, prilikom obilježavanja svjetskog dana turizma. Prostor starog mlina koji je nekad bio središte zbivanja u mjestu oživjet ćemo radionicama izrade kosira, izrade pečata od krumpira i crtanja vinom, najavila je Sinosich.     

Stručna obrada i valorizacija zbirke koja čini dio povijesti Kaštelira i Istre može se pogledati radnim danom u radno vrijeme turističke zajednice.

TKO ĆE PREUZETI AKVAGAN U ŠPADIĆIMA? Otvoren natječaj za koncesiju vrijednu 2,3 milijuna kuna

Sve je spremno za najveći plivački događaj: POREČKI DELFIN 24. kolovoza na Picalu