in

EU Projekt UŽIVAM TRADICIJU: Domaći i slovenski novinari guštali u okusima i ljepotama Vrsara

Foto TZ Vrsar

Danas su se u Vrsaru u organizaciji Turističke zajednice okupili hrvatski i slovenski novinari koji su obišli Vrsar u novoj pilot turi u sklopu EU projekta Uživam tradiciju.

Ovaj projekt Uživam tradiciju, u sklopu Interreg V-A program suradnje Slovenija-Hrvatska, uspostavlja kulinarsku transverzalu (rutu) od Panonije do Jadrana. Pod okriljem transverzale razvijeni su programi koji posjetiteljima nude jedinstveno iskustvo autohtone tradicije, običaja i kulinarstva. Programi se temelje na održivoj suradnji lokalnih pružatelja usluga, a odvijaju se u jedinstvenim područjima baštine na transverzali: vinska klijet na Trškoj Gori, Botanički vrt i Muzej grada Ljubljane, Trubarjeva domačija na Rašici, Lončarsko selo Filovci – muzej na otvorenom, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, stara jezgra Prezida i stara gradska jezgra Vrsara te Muzeji Hrvatskog Zagorja. Obilazak svih područja organizatori su povezali u jednodnevne i višednevne programe kojima se može doživjeti baština cijele kulinarske transverzale.

Na današnjoj pilot turi novinari su posjetili jedno od područja baštine na kulinarskoj transverzali – Vrsar. Program u Vrsaru je raznovrstan – pješice i na biciklima istražili su ulice i okolicu ovog istarskog grada na rubu Limskog zaljeva, gdje je zajednička tema obilazaka bila tradicionalna kuhinja, realizirana uz pomoć vodiča interpretatora i lokalnih ugostitelja.

Zasladili su se amareti keksima, čiji glavni sastojak, za razliku od talijanske verzije, nisu bademi, već lješnjaci, tipični za okolicu Vrsara. Biciklistička ruta prolazila je lokalnim maslinicima, pa su na putu kušali maslinovo ulje različitih okusa. Naravno, prilikom obilaska obalnog grada za kraj ovog dana ostala im je ribarska fešta na rivi koja počinje u 18 sati.

Iz TZ-a Vrsar su najavili još dvije pilot-ture na kojima će posjetiti ostale lokacije naše kulinarske transverzale:

6.9. – 7.9.2019. : Filovci – Hrvatsko Zagorje – Novo Mesto – Žumberak

Posjetit ćemo lončarsko selo Filovci, gdje ćemo se susresti s tradicionalnim zanatima – lončarstvom i pripremom prekmurske gibanice i naučiti prekmurski jezik. U Hrvatskom Zagorju kušat ćemo tradicionalne štrukle, a u vinogradu na Trškoj Gori, u blizini Novog mesta, sudjelovati na radionici pripreme Dolenjskih jela uz sommeliersko iskustvo. Posjetit ćemo Tisućljeća kulinarstva na Žumberku, gdje ćemo se, u Arheološkom parku u Budinjaku, susresti s kulinarskim delicijama iz četiri povijesna razdoblja – prapovijesti, rimskog doba, srednjeg vijeka i tradicijske žumberačke kuhinje.

10.10.2019. : Prezid – Velike Lašče (Rašica) – Ljubljana

U Prezidu očekujemo pravi doživljaj pripreme tradicionalnih jela Gorskog kotara, a u Velikom Lašču susrest ćemo se s još jednim tradicionalnim jelom – božićnim kruhom („poprtnikom“) i jednim od njegovih najkarakterističnijih ukrasa – ptica. Završit ćemo u Ljubljani, gdje ćemo kušati tradicionalnu gradsku večeru na suvremen način u Centru kulinarstva i turizma KULT316.

Općenite informacije o projektu Uživam tradiciju – Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana

Područje od Prekmurja do Istre bogato je kulturnim i prirodnim spomenicima, od muzeja do parkova prirode. Zbog svoje raznolikosti i ispreplitanja s nematerijalnom baštinom, koja između ostalog uključuje kulinarsku baštinu, običaje i obrte, baština je od ključne važnosti za razvoj turizma. Glavni izazov je, međutim, slaba iskorištenost ovog izuzetno važnog potencijala za razvoj lokalnih sredina jer se baština tretira djelomično i/ili nedovoljno profesionalno, te stoga nije dovoljno privlačna za zahtjevne suvremene posjetitelje.

Glavni cilj projekta je stoga uspostaviti kulinarsku transverzalu od Panonije do Jadrana, koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveno iskustvo autohtone tradicije, običaja i kulinarstva u obliku atraktivnih programa koji će se provoditi na jedinstvenim područjima baštine utemeljenih na održivoj suradnji lokalnih pružatelja usluga: klijet na Trškoj Gori, botanički vrt i Muzej grada Ljubljane, Trubarjeva domačija u Rašici, Lončarsko selo Filovci – muzej na otvorenom, Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“, jezgra Prezida, stara gradska jezgra Vrsara i Muzeji Hrvatskog zagorja.

Glavni ishod projekta je poboljšano znanje, kapaciteti i stručnost ciljnih skupina, posebice povezanost baštinskih zajednica u lokalne lance dodane vrijednosti, osmišljavajući i provodeći inovativne zajedničke prekogranične turističke programe i stvarajući nova iskustva s gostima i mladima.

Projekt uključuje osam partnera: BIC Ljubljana, Zavod Parnas, Grm Novo mesto – Centar za biotehnologiju i turizam, Naj tura doo, JU “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje”, Udruga Trbuhovica, TZO Vrsar i Zagorska razvojna agencija.

Projekt se provodi u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. i sufinancira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.354.645,00 €.

Poreč objavio rezultate upisa u vrtiće i jaslice

KAD PIJEŠ NE VOZI: Policija kontrolira vozače u noći sa subote na nedjelju – 8. i 9. lipnja