in

GDJE SU TURISTI? VELENIK: Problem nisu samo veće cijene. U Poreču se najprije popuni najskuplji smještaj

Foto Grad Poreč - TZ Poreč - Nenad Velenik/Turisti u starom gradu

Poreč je u prvom polugodištu ove godine ostvario odlične rezultate i milijunto noćenje.

Na području Poreča u prvih 6 mjeseci ostvareno je pet posto više dolazaka i četiri posto više noćenja, saznajemo od direktora Tturističke zajednice Poreča Nenada Velenika. Dakle, stiglo je 245.000 turista koji su ostvarili 1.105.000 noćenja. Najviše je u tim mjesecima bilo Nijemaca, potom Austrijanaca, Slovenaca, Hrvata i Talijana koji su boravili u hotelima. Hotelski smještaj je jedini ostvario porast od 6 posto dok dva posto manje bilježe privatni smještaj i kampovi. Nekomercijalni smještaj ili vikendice ima porast od 18 posto, što znači da su se vikendaši više prijavljivali.

Mediji stalno bruje zadnjih dana o povećanju cijena i primjetnom manjem broju gostiju diljem naše obale, pa smo pitali Velenika da pojasni kakva je situacija, kako sve to utječe na sezonu i što od nje očekuje.

-Sezona 2023. je složena, ali mi smo prilikom planiranja budžeta bili svjesni u što ulazimo. Ovo je prva „normalna“ post-covid sezona i sav akumuliran višak prihoda koji gosti nisu u pandemiji potrošili iskorišten je prošle godine. Cijene smještaja, proizvoda u trgovinama i restorana neprestano rastu, ali ni konkurencija u tom pogledu ne spava. Ogradio bih se od pojedinih komentara koji kazuju da je Hrvatska, odnosno da su Istra i Poreč skupi. Važnija je napomena da imamo ponudu za svačiji džep i da cijena odgovara kvaliteti. Isto tako mislim da se previše opterećujemo brojenjem noćenja, a premalo činjenicom kako smo ta noćenja kvalitetno servisirali. Podatak da se najskuplji smještaj najbolje govori nam da moramo na svim razinama poraditi na kvaliteti. Tu i leži tajna održivog turizma – manje turista ali da su kvalitetniji, dovoljno parkirnih mjesta, dovoljno mjesta na plažama, dovoljno mjesta u restoranima, rasterećenje prirodnih resursa (vode, struje, komunalija) i slično. Poreč je u tom pogledu znatno ispred sličnih destinacija na Jadranu, smatra Velenik.

Što se tiče različitih kanala prodaje primjetan je pad noćenja u privatnom smještaju koji proizlazi iz nekoliko razloga.

Velenik je nanizao nekoliko problema: kontinuirano povećanje cijena koje ne prate kvalitetu, porast kapaciteta (čak 119 novih iznajmljivača u odnosu na 2022.), porast nekomercijalnog smještaja (vikendica) kao direktna konkurencija privatnom smještaju, činjenica da je privatni smještaj razjedinjen i vrlo sporo reagira na prilagodbu tržišnim uvjetima (promjene cijena boravka odnosno davanja određenih popusta u dijelu sezone kada je popunjenost slabija)…

-Moramo svi biti strpljivi i odraditi ovaj dio turističke sezone što kvalitetnije jer tek sada stižu značajnije brojke. Činjenica je da destinacija Poreč od 1. srpnja do 15. rujna ostvaruje glavninu, odnosno oko 2,5 milijuna turističkih noćenja, zaključuje Velenik.

školski pribor bilježnice Foto Dmitriy da Pixabay - Ilustracija olovke bilježnic e knjige školski pribor škola

Općina Vižinada opet sufinancira radne bilježnice i školski pribor

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Oproštaj s osmašima. Posebno priznanje Chiari Mačinić