in

HUT: SIGURNOST je preduvjet dolaska turista i uspješne sezone

Foto Tanja Kocijančić

Turističke djelatnike ohrabruju očekivanja iz Njemačke o normalizaciji do ljeta

Postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije ove turističke sezone, a ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto čitave populacije. Cilj Ministarstva zdravstva je osigurati što prije procijepljenost od 70 posto te je uvjeren da će se u tome uspjeti.

U skladu je to s procjenama njemačke vlade prema kojima bi već do kraja drugog kvartala trebala biti procijepljena većina građana, što bi značajno potaknulo turistički promet unutar Europske unije ovog ljeta. Ostvari li se takva procjena koju je iznio povjerenik njemačke vlade za turizam Thomas Bareiss, to će značiti i početak oporavka interkontinentalnih putovanja i normalizacije ukupnog turističkog prometa.

”Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to preduvjet dolaska turista i uspješne sezone. Procijepljenost građana je ključna, zbog čega je na Vladi ali i na svima nama velika odgovornost. Osobno sam veliki zagovornik cijepljenja jer je to jedini način normalizacije života i ukupnog gospodarstva. Što se tiče turističkih kompanija, standardi sigurnosti su podignuti značajno već prošle godine, što je i omogućilo situaciju da nismo imali slučaj zaraze u komercijalnim objektima cijele sezone. S obzirom na sve dostupne informacije i pripremljenost i odgovornost cijelog sektora, optimistično gledam na ovu sezonu i smatram da Hrvatska ima sve preduvjete da ponovno budemo najsigurnija i najpoželjnija destinacija na Mediteranu”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Uz cijepljenje, Ministarstvo turizma i sporta najavilo je da će uskoro predstaviti protokole zdravstvene sigurnosti za sve dionike u turizmu, a koje će i marketinški prezentirati na emitivnim tržištima. Također, unutar Ministarstva turizma i sporta osnovan je i poseban savjet za pripremu sezone kojem je cilj da sektor i svi turistički djelatnici budu maksimalno spremni za sezonu, priopćila je Hrvatska udruga turizma.

POREČ: Čelnici Galije i ISU-a pozivaju umirovljenike na cijepljenje

BUJE: Kreće rekonstrukcija Talijanske srednje škole “Leonardo da Vinci”