in

Novi Zakon o ugostiteljstvu od danas – gostima se može poslužiti ručak samo ako u blizini nema restorana

Izmijenjeni Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti stupa na snagu danas, 17. studenoga. U njega je uvršten amandman kojim se domaćinima dopušta posluživanje ručka i večere, ali samo ako u krugu od 15 kilometara cestovne udaljenosti nema ugostitelja s uslugom prehrane, objavio je portal Apartmanija.hr.

Konačni prijedlog zakona je usvojen na sjednici Sabora, 17. listopada, s velikom većinom glasova. Zastupnici su predložili 5 amandmana, a usvojen je jedan, i to onaj kojim se ipak dopušta pružanje usluge pansiona privatnim iznajmljivačima – ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela.

Članak 30. pod stavkom 6. glasi: “Iznimno od stavka 3.točke 4. ovoga članka, ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja, može gostima osim doručka pružati i uslugu polupansiona i/ili punog pansiona”.
Dakle, ručak ili večera može, ali samo ako je više od 15 kilometara cestom do najbližeg  hotela, restorana ili drugog objekta koji poslužuje hranu…

U suprotnom, sukladno stavku 3. istoga članka, domaćinu je dozvoljeno samo posluživati doručak. Ili možemo osnovati trgovačko društvo ili obrt registrirane za ugostiteljstvo, zadovoljiti kriterije opreme prostorija za pripremu i posluživanje te kontrole kvalitete hrane kako bismo smjeli svojim gostima mogli skuhati ručak ili večeru.
 

Nažalost, statistika koje pokazuju točan broj domaćina koji uz uslugu smještaja nude i uslugu prehrane, nema, ali neslužbena procjena glasi da je takvih domaćina oko 20 tisuća.

Svi iznajmljivači koji pružaju uslugu prehrane u kućanstvu su morali zadovoljiti dodatne kriterije propisane Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu iz siječnja 2016. godine.

Uvjeti poput visine stropa u prostoriji za pripremu hrane od 2 metra ili “košaza otpatke pokraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje” su blaži u odnosu na one koje moraju zadovoljiti pravne osobe ugostitelji pa je utvrđeno kako su privatni iznajmljivači nelojalna konkurencija hotelima i restoranima, zbog čega i ukidanje pansiona u obiteljskom smještaju.

Rekategorizacija privatnog smještaja

Novi Zakon propisuje i obvezu rekategorizacije za iznajmljivače koji su svoje rješenje ishodili prije rujna 2007. godine. Ovisno o starosti rješenja, propisani su i rokovi za prilagodbu i ishođenje novog rješenja.

Članak 25. propisuje da su domaćini dužni podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu s odredbama novoga Zakona i Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (NN 9/16,54/16, 61/16, 69/17) ako su registrirani:
 

do 31. prosinca 2000. u roku od 2 godine*;

od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. u roku 3 godine*;​

od 1. siječnja 2005. do 1. rujna 2007. godine u roku 4 godine*.


* od stupanja na snagu Zakona o ugostiteljstvu 17. studenoga 2018. godine.


Domaćini koji to ne učine u propisanom roku, smiju nastaviti s iznajmljivanjem, ali bez oznake i promocije kategorije.

Više pročitajte na portalu Apartmanija.hr.

”Božić u Labinu” uz Prljavo kazalište i Queen Real Tribute Band!

U ponedjeljak u Poreču počinje deratizacija