in

Porečka Plava laguna povećava primanja radnicima za 8,85%

Socijalni partneri u porečkoj hotelijerskoj tvrtki Plava laguna dogovorili su povećanje materijalnih uvjeta za radnike za 2019. godinu. Tako će se za sve radnike od 1. svibnja osnovna plaća uvećati za 2 posto, a za radnike u operacijama kroz izmjene tarifnog priloga dodatnih 2,14 posto već u prvim mjesecima nove godine. Radnici u operacijama čine 96% radnika u Plavoj Laguni. Nadalje, uvećava se nagrada za sve radnike za rad u sezonskim mjesecima za čak 3.109 kuna.

Plava Laguna je i ove godine prva u okruženju sa socijalnim partnerima dogovorila bolje uvjete za svoje radnike za 2019. godinu. Naime, s plaćama za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz radnicima će se isplatiti dodatna neoporeziva nagrada za radne rezultate u ukupnom iznosu od 3.848 kuna podijeljeno na četiri kalendarska mjeseca.

Podsjećamo da se božićnica, kao i do sada nastavlja isplaćivati u maksimalnom neoporezivom iznosu od 2.500 kuna, a regres za godišnji odmor će ostati kao i do sada oporeziv, odnosno iznosit će 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora.

Osim plaće, utjecaj izmijenjenog tarifnog priloga te povećanje nagrada dovodi do prosječnog povećanja neto primanja od 8,85 posto na godišnjoj razini.

Osim toga, Plava laguna je ove godine svojim zaposlenicima isplatila božićnicu te neoporezivu nagradu za radne rezultate ostvarene u 2018. godini u ukupnom iznosu od 3.000 kuna (2.500 + 500 kn), kao i dar djetetu do 15. godine života i poklon bon u protuvrijednosti od 600 kuna.

Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić istakla je da su pregovori vodili u izuzetno opuštenoj i ugodnoj atmosferi, te da se pregovaralo u dobroj vjeri, uz potpuno uvažavanje i poštivanje stavova socijalnih partnera, što je rezultat dugogodišnje suradnje i povjerenja.

-Kolektivni ugovor Plave lagune i do sada bio najbolji u ovoj djelatnosti ne samo u okruženju već i šire, s visokom razinom ugovorenih materijalnih prava radnika. Izmjene poreznih propisa kojim se omogućuje isplata dodatnih neoporezivih nagrada bio je motiv  socijalnih partnera da dodatno poboljšaju materijalnih prava  radnika. Plava Laguna jedna je od rijetkih kompanija koja je prepoznala značaj sezonskih radnika, pa se dodaci od po 900 do 1.170 kuna isplaćuje upravo u mjesecima kada je najveći broj zaposlenih, odnosno u vrijeme kada je intenzitet rada najveći : lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu, dok se u listopadu radnicima isplaćuje regres za godišnji odmor, a  u prosincu božićnica u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500 kuna, odnosno sezonskim radnicima u razmjernom djelu.

Zaposleni radnici u prosincu ostvaruju pravo i na dar u naravi od 600 kuna, te dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu od 600 kuna. Znači od lipnja pa do konca godine gotovo svaki mjesec svi radnici uz plaću ostvaruju i dodatne nagrade. Uvjereni smo da će radnici biti zadovoljni te da će prepoznati pozitivne efekte dogovora sindikata i Uprave u Plavoj Laguni, zaključila je Cvitić.

Poreč: Slatki štand za pomoć nezbrinutim životinjama

Poreč: Slatki štand za pomoć nezbrinutim životinjama

Djed Mraz, mađioničar, Alen Vitasović i Šajeta sutra na porečkom Adventu

Djed Mraz, mađioničar, Alen Vitasović i Šajeta sutra na porečkom Adventu