in

Sastanak HTZ-a i TZ-ova Istre u Rapcu: Teme promotivne akcije za posezonu, nedostatak radnika, gosti “na crno”…

Sastanak u Rapcu - Foto HTZ

Danas je u Rapcu održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Istre. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a koordinaciji su prisustvovali Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre, kao i 20 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije. Sastanku je prisustvovao i istarski župan Boris Miletić, kao i Stanislav Briškoski, predstavnik Hrvatske obrtničke komore u Turističkom vijeću Hrvatske turističke zajednice.

foto htz sastanak rabac
Sastanak u Rapcu – Foto HTZ

Na samom početku sastanka direktor Staničić je naglasio kako je sezona u Hrvatskoj i dalje u tijeku obzirom da u zemlji u ovom trenutku boravi više od 700.000 turista, od kojih najviše broji upravo Istra, njih više od 200.000. „Glavni dio sezone je iza nas, a uz odlične rezultate na nacionalnoj razini svakako valja naglasiti odličan rezultat Istre, jedine regije na obali koja je u dosadašnjem dijelu godine ostvarila rast turističkog prometa u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Vjerujemo i u vrlo dobru posezonu, ali usporedno krećemo i sa intenzivnim pripremama za nadolazeću 2023. godinu“, poručio je Staničić.

Tako je direktor Staničić najavio kampanje i promotivne aktivnosti za posezonu na tržištima poput Njemačke, Slovenije, Mađarske i Italije, a u fokusu će biti i domaće tržište na kojem će i ove godine u listopadu biti aktivna akcija „Mjesec hrvatskog turizma“, odnosno projekt u sklopu kojeg će hrvatski građani, kao i svi ostali gosti koji se zateknu u našoj zemlji, moći koristiti brojne turističke usluge i proizvode po povoljnijim cijenama.

Župan Istarske županije Boris Miletić čestitao je svim kolegama na ostvarenim turističkim rezultatima te je podsjetio na potrebitost daljnjeg održivog razvoja turizma jer tijekom sezone u Istri, ali i u drugim dijelovima Hrvatske postoje veliki pritisci na infrastrukturu i resurse. Također, pozvao je na borbu protiv nelegalnog iznajmljivanja i neprijavljivanja gostiju.

Direktor TZ Istre Denis Ivošević naglasio je kako je ovo bila vrlo izazovna turistička godina. „U okolnostima pandemije, a kasnije i u okolnostima rata u Ukrajini bilo je vrlo teško pripremati sezonu i planirati promociju na emitivnim tržištima. Imali smo i sezonu požara, redukciju vode, ali unatoč svim tim izazovima i okolnostima možemo biti vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima u Istri, koja je u dosadašnjem dijelu godine ostvarila rast od 1,7 posto u odnosu na 2019.“, rekao je Ivošević, nadodavši kako će važan pokazatelj uspješnosti sezone biti i prihodi od turističke potrošnje. 

Predstavnici turističkih zajednica gradova i općina s područja Istarske županije potvrđuju dobre trendove turističkog prometa pa tako destinacije poput Rovinja, Medulina, Umaga, Funtane ili Vrsara bilježe rast prometa, dok su se destinacije poput Poreča, Pule, Tar-Vabrige, Labina ili Novigrada značajno približile rezultatima iz 2019. Predstavnici turističkih zajednica ističu i bogatu ponudu događanjima na razini destinacija te rast kvalitete smještajne ponude. Ipak, kako se može primijetiti na terenu, postoje i pojedini slučajevi neprijavljivanja gostiju, a govorilo se i o nedostatku kvalitetne radne snage.

Tijekom sastanka su najavljeni i Dani hrvatskog turizma, godišnji susret turističkih djelatnika koji će se ove godine održati u Šibeniku i koji će okupiti više od tisuću sudionika, a govorilo se i o javnim pozivima koje će Hrvatska turistička zajednica raspisati tijekom jeseni za turistički nedovoljno razvijena područja i na koje će svoje projekte moći aplicirati turističke zajednice. Predstavljen je i dosadašnji tijek izrade Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. godine, koji će biti prekretnica u provedbi budućih promotivnih aktivnosti hrvatskog turizma, a razgovaralo se i o radu te funkcioniranju sustava eVisitor koji će biti nadograđen i dodatno unaprijeđen.

Izvor HTZ

maro valamar riviera

Valamar osigurao slobodan dan svim roditeljima prvašića

Foto Fb Nuovo Cinema Buie

Film “Novo kino Buje” u Bujama u subotu. Dolazi i redatelj