in

SVJETSKI DAN TURIZMA U TARU obilježen premijerom predstave o povijesti i tajnama kaštela

Svjetski dan turizma u Taru - Foto Tanja Kocijančić

Ove godine u Taru je Svjetski dan turizma obilježen organizacijom prve interpretativne šetnje centrom Tara na temu kaštela i to pod imenom „Tajne Kaštela”. Okupio se tako danas u 13 sati velik broj učenika, bilo ih je stotinjak iz Osnovne škole Tar-Vabriga, zajedno sa svojim učiteljima, drugim školskim djelatnicima, slučajnim prolaznicima, turistima i gostima iz županijskog Odjela za turizam na čelu s pročelnicom Nadom Prodan Mraković. Pri kraju im se pridužila i grupa djece iz vrtića.

Foto Tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Svi su pomno pratili priču na hrvatskom i talijanskom koju su ispričali glumci Istra Inspirita i koji su sve prisutne uvukli u tajne velebnog tarskog kaštela koji „caruje“ usred mjesta. Sa zanimanjem su pratili batlera, koji je imao ulogu pripovjedača i koji je po mjestu pozivao publiku prema kaštelu. Saznali smo tko je sagradio kaštel, upoznali lokalnog seljaka Giuseppea koji je postao bogataš i njegovu ženu Giuliju, stanovnicu Tara kao i contessinog nećaka, uglađenog mladića Leonarda. Na kraju je pred publiku stupila i sama contessa Eleonora, graciozna i dobrodušna vlasnica impozantnog kaštela koja je svima uputila važnu poruku. Ova interpretativna šetnja bila je ujedno i uvertira za iduću sezonu, koja će donijeti nove, zanimljive likove te nastavak ove intrigantne priče.

-Ovogodišnje geslo Svjetskog dana turizma je “Promišljajmo turizam“. Naša se interpretativna šetnja odlično uklapa u ovogodišnje geslo Svjetskog dana turizma s obzirom da je i ona oblik promišljene organizacije eventa u svojstvu turizma. Svi posjetitelji dobili su na dar keksić kojeg su samo za tu priliku izradile vrijedne ručice djece naših vrtića iz Morskog konjića i Paperina, te Osnovne škole Tar-Vabriga, istaknula je direktorica TZ-a Tar-Vabriga Sanja Žužić.

Foto Tanja kocijančić
Svjetski dan turizma u Taru

Dodala je da keksić sadržava porukicu s geslom „Promišljamo turizam” na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku, te logo vrtića i škole koji su se pridružili pozivu na sudjelovanje u kreiranju nečeg novog i, kako je kazala Žužić,“ samo našeg, jer mi promišljamo, živimo i kreiramo doživljajni turizma“.

Pred mnogobrojnom mladom publikom zahvalila je vrtićima, školi i Istra Inspiritu s kojim TZ odlično surađuje, a posebno Općini Tar-Vabrigi, poručila je Sanja Žužić.

Svjetski dan turizma u Taru
Svjetski dan turizma u Taru – Foto Tanja Kocijančić

U ime Odjela za turizam pročelnica Prodan Mraković rekla je kako je iznimno veseli tako velik broj mladih na predstavi, koji su mogli naučiti nešto novo, posebice o povijesti i znamenitostima svog mjesta. K tome, upravo su današnji učenici oni koji će sutra odlučivati o našem turizmu, kazala je, pohvalivši angažman glumaca Istra Inspirita.

Svjetski dan turizma u Taru - Foto Tanja Kocijančić
Svjetski dan turizma u Taru – Foto Tanja Kocijančić
Svjetski dan turizma u Taru - Foto Tanja Kocijančić
Svjetski dan turizma u Taru – Foto Tanja Kocijančić

šetalište antona restovića poreč

POREČ: Motorist koji je udario 5-godišnjaka u pješačkoj zoni u istražnom zatvoru

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ dr. Mate Demarin Medulin