in

TAR-VABRIGA: Zadovoljni sezonom i rekordima u TZO-u najavljuju još događanja

Foto TZ Tar-Vabriga

I ove je godine Turistička zajednica općine Tar-Vabriga ostvarila iznimne turističke rezultate. Plan je u potpunosti ostvaren i ponovno je ostvareno nešto manje od 2 milijuna noćenja, s čime su jako zadovoljni, ističe direktorica Turističke zajednice Sanja Žužić. Kaže nam da je ostvareno konkretno 1.953.489 noćenja i 272.500 dolazaka, što je jedan posto više noćenja i sedam posto više dolazaka u odnosu na 2022.

Foto TZ Tar-Vabriga
Foto TZ Tar-Vabriga

Već uobičajeno kampovi odlično posluju, a svi zajedno na Lanterni i Santa Marini realizirali su tri posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu i šest posto više noćenja nego na 2019. Pritvani smještaj je na 99 posto noćenja u odnosu na lani i čak 16 posto bolje nego 2019.
U nekomercijalnom smještaju je do 31. listopada ostvareno 52.765 noćenje, dok je u istom razdoblju prošle godine realizirano ukupno 59.155 noćenja, odnosno 11% manje. Ako noćenja ostvarena u ovoj godini usporedimo s noćenjima ostvarenim u 2019. godini uočavamo da je realizirano 42% manje noćenja što ukazuje na anomaliju statistike. Naime, svima nam je poznata činjenica neprijavljivanja vikendaša i izbjegavanja plaćanja turističke pristojbe što iz godine predstavlja sve veći problem u svim turističkim destinacijama, ističe Sanja Žužić.
Što se tiče manifestacija i zabava, organizirano je puno fešti i događanja koji su bili izuzetno dobro posjećeni – bilo je više i domaćih i turista koji su stizali ne samo s područja Poreštine, već iz cijele Istre, pa i šire.
Žužić navodi da su organizirali puno atraktivnih događanja, a odaziv samo dokazuje da su svi željni dobre zabave – i domaći i stranci. Spomenimo Feštu od pedoći u Santa Marini, Feštu od sardoni u Vabrigi te jednu od najpoznatijih i najstarijih u Istri – Turističku feštu koja se organizira prvog vikenda u rujnu i koja je ove godine bila najposjećenija u svojoj povijesti s nastupima Tonyja Cetinskog i klape Intrade. Mamac za publiku bio je i koncert Joleta sredinom srpnja, kada se slavio Dan općine Tar-Vabriga. Spomenula je da pritom, osim poznatih izvođača s estrade koji su uvijek garancija za veliku posjećenost, na feštama uvijek promoviraju lokalnu gastronomiju, te prenose tradiciju i običaje na mlade naraštaje – i to kroz suradnju s vrtićima i školom. Dobar glazbeni program, domaće namirnice, morski i riblji specijaliteti po kojima su Tar i Vabriga poznati, te raznovrsni popratni sadržaji doista su magnet za publiku svih generacija.

Koncert Klape Intrade u Taru - Foto TZO Tar-Vabriga - Antonio Paljuh
Koncert Klape Intrade u Taru – Foto TZO Tar-Vabriga – Antonio Paljuh

-Veseli nas da novi koncepti, bolja ponuda i osmišljavanje novih sadržaja na novim lokacijama, kao i snažnije uključivanje lokalne zajednice u sve manifestacije i događaje daje tako dobre rezultate. Učimo najmanje tradiciji i običajima pa smo ih, primjerice, angažirali u Vabrigi da sole sardone po starinski, te da prave buzaru od pedoći u Santa Marini, kaže Žužić.
Dodajmo da je dug popis manifestacija otvorio 2. festival street fooda MangiaTorre, koji im urbani gastro koncept i koji je posjetiteljima uz hranu ponudio i atraktivan glazbeni program. U tri dana festivala Tar je posjetio velik broj posjetitelja. Za najmlađe ponovno je organiziran Festival uličnih čarobnjaka Čarobni Tar-Vabriga koji je privukao velik broj roditelja i djece.
Jedna od aktraktivijih svakako je Fešta od angurija u Rošinima, jer upravo u tom dijelu Općine Tar-Vabriga lubenice najbolje uspijevaju. Prvotno odgođena zbog kiše fešta je ipak privukla puno ljudi koji su se mogli besplatno najesti lubenica – koliko su htjeli!

Sanja Žužić i Meri PRenc u La Botegi s novim suvenirima
Sanja Žužić i Meri Prenc u La Botegi s novim suvenirima

Žužić najavljuje da predstoji mjesna proslava zaštitnika sv. Martina u studenom, a u planu je i program tijekom prosinca za Advent s atraktivnim događanjima za najmlađe.
Ova će godina ostati upamćena i po prvim autohtnonim suvenirima koji se mogu nabaviti u lokalnoj trgovini La Bottega, kao odličan suvenir s godišnjeg odmora. Kroz zgodnu igru riječi nastao je ProfumaTorre, koktel eteričnih ulja lavande, čempresa, limuna i mente, odnosno nekih od tipičnih mirisa Tara, Vabrige i Istre koji je na tržište uspješno plasiran u lijepo oblikovanoj kutiji. Turistima su ovog ljeta također ponuđeni simpatični i nezaobilazni magnetići s tipičnim motivima masline, sardona, kule i istarskog poluotoka koje je izradio bračni par umjetnika iz Vabrige.
-Suveniri su lijep način za promociju i stvaranje prepoznatljivosti naše općine, čime se privlači i pažnja novih turista. Takvi suveniri potiču održiv turizam, jer promoviraju svijest o važnosti očuvanja kulturnog nasljeđa i tradicija, a usput i podržavaju lokalne obrtnike i tvrtke, komentirala je direktorica TZO-a Sanja Žužić.

tele poreč

Gdje su nestali telci koji su prošetali centrom Poreča?

natura kamp karli kaštelir

KAŠTELIR: Studijski posjet Talijana iz LAG-a “Alpi di Sarentino” Butigi i kampu Karli