in

U POREČKIM ŠPADIĆIMA ULOŽENO VIŠE OD POLA MILIJARDE KUNA – Capelli: ‘Istra je predvodnica. S ovakvim investicijama nema bojazni za turizam ni u idućim godinama’

Foto Tanja Kocijančić

U porečkom naselju Špadići javni i privatni sektor u dvije su godine uložili zajedno više od pola milijarde kuna. Tim povodom, ali i zato što je dovršena još jedna velika investicija Grada Poreča uz potporu Ministarstva turizma – obnova plaže na potezu od Špadića prema Materadi – danas je ministar turizma Gari Capelli razgledao novu plažu, te novi hotel Park Plave lagune, te nedavno dovršenu veliku investiciju Valamar Riviere – hotel Marea koji je prvi u Poreču s pet zvjezdica.

Grad Poreč je za uređenje te plaže, u koju je uloženo 5,4 milijuna kuna, od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna kroz natječaj za sredstva iz Fonda za razvoj turizma, a dodatnih milijun i pol kuna uložila je Turistička zajednica Poreča. Jedna je to od najvećih ovogodišnjih investicija Grada Poreča koji je u zadnje četiri godine u plaže investirao više od 20 milijuna kuna.

-Nakon pet godina na neki smo način završili velik investicijski ciklus. Značajno je podignut standard u ovom dijelu grada su javni i privatni sektor u dvije godine uložili više od pola milijarde kuna. Primarni zadatak Grada je da uvijek podiže kvalitetu temeljne infrastrukture – vode, plina, cesta, kanalizacije i ostalog. Samo u ovoj uvali investirali smo 8 milijuna kuna, na čemu se zahvaljujemo za sufinanciranje Ministarstvu turizma i Turističkoj zajednici Poreča, naglasio je gradonačelnik Loris Peršurić nakon obilaska plaže s ministrom i svojim suradnicima.

Dodao je da je Plava laguna rekonstruirala temeljito lani hotel Park, Valamar Riviera je preko puta izgradila hotel Mareu, a uloženo je značajno i u privatni sektor.Privatni sektor uložio je također jako puno, ali i privatni smještaj.

-Od 100 milijuna noćenja na razini države Poreč s okolnim općinama Tar-Vabrigom, Funtano i Vrsarom ostvaruje od toga deset posto, odnosno više od 9 milijuna noćenja, što i iziskuje ovakva ulaganja, naglasio je Peršurić

Ministar Capelli je istaknuo da je u Hrvatskoj početkom godine planirano i najavljeno oko milijardu eura investicija, a trenutno se došlo na 70 posto ostvarenih investicija.

-Sve pohvale gradonačelniku Poreča gdje smo podržali obnovu plaže. Inače, Istra je jako dobro iskoristila fondove Ministarstva turizma za povećanje kvalitete općenito, a posebno javne infrastrukture, kazao je ministar i dodao:

Istra je predvodnica, jer se javila na više od 220 projekata od ukupno 1.700, koliko smo u zadnje tri godine financirali ili sufinancirali. Jasno je da povećanje kvalitete i standarda, a tu mislim i na ovih 20-ak milijuna koji su uloženi u porečku infrastrukturu plaža, donosi nove goste.

Pitao sam Istrane imaju li problema s tzv. „srpanjskom rupom“, ali nema toga ovdje. Gdje god su podizali kvalitetu smještaja, nema problema s bukingom. Stoga ne treba razmišljati o spuštanju cijena, već o podizanju kvalitete, a Poreč i ovo što smo danas vidjeli je pravi primjer.

Ulaganja u kvalitetu daju rezultate i povećanje cijena i broja turista. To je model uspjeha u Hrvatskoj.“

Uz ovakve objekte i razmišljanje u Poreču u javnom i privatnom sektoru ne treba se bojati za uspjeh, pa ni u idućim godinama, naveo je ministar Capelli.

Što se „srpanjske rupe“ na razini Hrvatske, ministar je rekao da se drže onog što su planirali, te da ne treba gledati po danima, nego dugoročnije.

-U prvih 6 mjeseci ove godine ostvareno je 3 posto više noćenja i 5 posto više dolazaka. Trenutno smo na 26 milijuna turista, a Istra je na 3 do 5 posto povećanja.

Govori se o stalno o strahu da će pasti broj njemačkih turista, ali nema toga – rastu nam njemačko, britansko i američko tržište. Svugdje gdje naša konkurencija ima drastičan pad – mi imamo porast. Pod našom konkurencijom držim Italiju, Španjolsku i Portugal, a nikako Tursku o kojoj svi pričaju.

Bez obzira na vremenske neprilike u svibnju, rezultati su dobri, pa čak i u kampovima, zaključio je Gari Capelli.

ODA ISTARSKOM MEDU: Novi spot Serđa Valića i Petra Banka za pjesmu „Slatka Istra“

Ukupno 900 tisuća kuna – HITNOJ POMOĆI POREČ nadstandard financiraju grad, općine, Plava laguna, Valamar Riviera i Maistra