in

VIŽINADA bilježi turistički rekord – Ostvareno čak 22 posto više noćenja i 25 posto više dolazaka!

Vižinada/Foto Studio Sonda

Vižinada će ovu godinu pamtiti po rekordnom turističkom prometu, jer je ostvareno u odnosu na prošlu godinu čak 22 posto više noćenja i 25 posto više dolazaka turista.

-Iz godine u godinu Vižinada bilježi porast dolazaka i noćenja turista, no i sve veći broj objekata i smještajnih jedinica, što potvrđuje činjenicu da se ovo mjesto sve više razvija i profilira kao poželjna turistička destinacija, ističe Lidia Legović iz Turističke zajednice Vižinada.

Podaci iz sustava eVisitor to i potvrđuju. U razdoblju od 1. siječnja do 30. studenog ostvareno je ukupno 6.245 dolazaka koji su ostvarili ukupno 49.618 noćenja, od čega strani gosti čine udio od 92 posto u ukupnim noćenjima, a domaći gosti 8 posto. U usporedbi s rezultatima ostvarenim u istom razdoblju prethodne godine, ostvareno je 25 posto više dolazaka i 22 posto više noćenja.

Gledajući po emitivnim tržištima najveći udio noćenja u tom razdoblju imali su Nijemci i to čak 50 posto (18 posto više u odnosu na prethodnu godinu), zatim Austrijanci koji čine udio od 8 posto (42 posto više nego lani), potom Hrvati s udjelom od 6 posto (86 posto više nego lani), pa Nizozemci s udjelom od 6 posto i Britanci koji imaju udio od 4 posto u ukupnom broju noćenja.

Prosječno vrijeme boravka gostiju u destinaciji je 7,95 dana, što je 4,76 posto manje nego prethodne godine.

-Kraći boravak ukazuje na nove turističke trendove kraćeg ali kvalitetnijeg odmora, a Vižinada kao takva smještena u povoljnoj geografskoj zoni u neposrednoj blizini mora nudi bezbroj mogućnosti za posjetitelje, poručuju iz TZ-a.

Na dan 30. studenog na području TZ-a zabilježeno je ukupno 865 kreveta i 9 pomoćnih kreveta u ukupno 154 objekata sa 180 smještajnih jedinica. To je u odnosu na lani porast za 11 posto, odnosno 13 posto.

Od toga je 101 smještajna jedinica u objektima u domaćinstvu, 29 ih je u ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a 50 smještajnih jedinica su u nekomercijalnom smještaju, saznajemo u TZ-u.

U Poreču predstavljena Istria300 – jedna od najvećih biciklističkih manifestacija u 2020.

ČUVAJMO OKOLIŠ: Žitelji Poreštine mogu se besplatno riješiti glomaznog otpada iz svojih kućanstava