in

Vlada povećala kvote za zapošljavanje stranaca – turizmu 15.611 dozvola

Na danas održanoj sjednici Vlade RH donesena je odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019., objavio je portal Hrturizam.hr.

Ovom odlukom povećana je kvota za zapošljavanje stranaca na 50.100 dozvola za novouključene. Radi se o povećanju od 20.331 dozvola više u odnosu na ovu godinu, od kojih je gotovo 13.000 dozvola za sektore turizma i građevinarstva.

Tako sektor turizma raspolaže s ukupno 15.611 dozvola za zapošljavanje strane radne snage, što je povećanje od 6.681 dozvole.

-Ovim želimo osigurati stabilnost dotoka radne snage gospodarstvu te podupiremo gospodarski rast koji je procijenjen na 2,9 % za sljedeću godinu, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

-Prvenstveno je cilj aktivirati domaću radnu snagu i spojiti ih s poslodavcima, a to se pokušava s raznim mjerama kao što Dani poslova u turizmu, projektima Zaželi, Od mjere do karijere, Zaposli se , reformom strukovnog obrazovanja, razvoj dualnog obrazovanja i drugo, a sve s ciljem animiranja i aktivacije osoba koji su na zavodu za zapošljavanje, rekao je ministar Pavić, te dodao kako odlukom o povećanju kvota za zapošljavanje strane snage osiguravamo poslodavcima da ono što ne uspiju kroz afirmiranje domaće radne snage mogućnost pristupa tržištu strane radne snage, kako ne bi ugrozili gospodarski rast.

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20 tisuća radnika.

Dani poslova u turizmu

Donesena je odluka o ponovnoj organizaciji Dana poslova u turizmu (DPT), a koji će se održati 18. siječnja u Osijeku, pa kasnije u Zagrebu i Splitu. Prošle godine je 24.000 ljudi izrazilo želju za rad u sezoni, a na Danima poslova u turizmu ponovit će se ista anketa. Cilj DPT je spojiti domaću radnu snagu s poslodavcima.

Održavanje Dana poslova u turizmu je prilika za promociju poslova u turizmu i motiviranje svih onih koji su potrazi za poslom, bilo da su do sada radili u turizmu ili ne, te mladih koji tek ulaze na tržište rada.

Inače, u Hrvatskoj je 147.860 registriranih nezaposlenih osoba, a trenutno je otvoreno više od 12.000 radnih mjesta, objavio je Hrturizam.hr.

TAR: UHIĆENA DVOJICA POLICAJACA ZBOG KRAĐE NOVCA IZ RAZNESENOG BANKOMATA!

TAR: UHIĆENA DVOJICA POLICAJACA ZBOG KRAĐE NOVCA IZ RAZNESENOG BANKOMATA!

Umaškim umirovljenicima božićnice od 1.200 do 4.200 kuna

Umaškim umirovljenicima božićnice od 1.200 do 4.200 kuna