in

VRSAR: Pred otvaranjem Centar za posjetitelje MORe MORe – mjesto gdje će se moći bolje upoznati bogato podmorje

Ivan Gerometta u centru MORe MORe/Foto Tanja Kocijančić
Kuća u kojoj će se bolje upoznati more pred otvaranjem

Projekt multimedijalnog interpretacijskog centra za posjetitelje „MORe-MORe“ u Vrsaru bliži se kraju. Kako doznajemo od načelnika Ivana Geromette, do ljeta bi za javnost otvorili dio zgrade u starogradskoj jezgri, potpuno obnovljene sredstvima općine i Ministarstva turizma, a drugu fazu s multimedijalnim sadržajima, što će stajati dodatnih 2,2 milijuna kuna, uredili bi iduće godine do turističke sezone. Od tog iznosa samo će softver koštati 800 tisuća kuna, a i to će, nastavlja Gerometta, pokušati dobiti kandidirajući se za sredstva Ministarstva turizma i(li) LAGUR-a. Bit će to na gornjoj etaži kućice gdje će se postaviti interaktivni ekrani od poda do stropa i projektori, a svi zajedno će stvarati dojam posjetiteljima da se nalaze na dnu mora.

Općina Vrsar je, u suradnji sa svojom Turističkom zajednicom, prije dvije godine podnijela zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i opremanje zgrade smještene u blizini rive s ciljem razvoja multimedijalnog interpretacijskog centra za posjetitelje „MORe-MORe“, te za to dobila 381.700 kuna. Prva faza građevinskih radova gotova je i stajala je ukupno nešto više od 954 tisuće kuna. Razliku financira općina. Za početak će se otvoriti prizemlje, gdje će biti izložbeno-galerijski prostor.

Temeljna ideja centra „doživi more“ ili „osjeti more“ inicijativa je lokalne zajednice da na svojevrsni način oda počast moru te ga predstavi svojim posjetiteljima, a stanovnicima postane centralno mjesto susreta. Fokus projekta je u održivom upravljanju posjetiteljima te poboljšanom posjetiteljskom iskustvu, s ciljem unaprjeđenja kulturno-turističke ponude Vrsara.

Idejno rješenje predstavljenog projekta predviđa multimedijalne sadržaje putem kojih posjetitelj upoznaje život flore i faune na dnu mora, u moru i konačno na površini gdje priča govori o suživotu čovjeka i mora – ribarstvu, gastronomiji i životu na moru. Centar će imati za cilj pružiti nezaboravno iskustvo mora na edukativan, interaktivan, moderan i zabavan način koje će posjetiteljima ostati u sjećanju, te ih osvijestiti o važnosti suživota čovjeka s prirodom odnosno morem i razvojem održivog turizma.

-Naša je želja bila približiti posjetiteljima more, ne samo strancima, nego i domaćima, posebice djeci. Upoznat će ondje more, slušati priče o moru, kao i o potrebi njegova očuvanja, jer se radi o ograničenom resursu. Htjeli smo na ovaj način valorizirati našu baštinu, prikazati kako se nekad ribarilo i odnosilo prema moru, a ujedno time stvoriti turistima jedinstveni doživljaj u Vrsaru, objasnio je načelnik.

Foto Tanja Kocijančić

Damir Grunbaum: “Jedva čekam suđenje” – Bivša Uprava Uljanika tuži županijskog vijećnika zbog isplate višemilijunskih bonusa

SAMO NAJBOLJE OD ISTRE I HRVATSKE U TARU: Kuća tradicijske gastronomije otvorila vrata u kojoj se sljubljuju izvorna jela, vina i maslinova ulja