in

SAMO NAJBOLJE OD ISTRE I HRVATSKE U TARU: Kuća tradicijske gastronomije otvorila vrata u kojoj se sljubljuju izvorna jela, vina i maslinova ulja

Edi Brčić/Foto Tanja Kocijančić

Samo najbolje od Istre, ali i Hrvatske, može se kušati u novootvorenoj Kući tradicijske gastronomije u Taru pod nazivom DeguStazione. Projekt je to Općine Tar-Vabriga u koji je uloženo 3,34 milijuna kuna, za što su dobili i bespovratna sredstva Ministarstva turizma. Do prošle godine stara oronula kuća u centru mjesta pretvorena je u ugodan i moderan ambijent gdje svaki posjetitelj može kroz gastronomiju bolje upoznati Hrvatsku.

Masline i maslinovo ulje, vino, srdele i inćuni, sir, tartufi, riba, pršuti istarski, dalmatinski i slavonski i to od crne svinje, zatim panceta, kulen i kulenova seka, čvarci i druge delicije mogu se naručiti u kuhinji kod chefa i voditelja Edija Brčića, iza kojeg je dugogodišnje iskustvo rada u ugostiteljstvu. Brčić je sommelier za vino i maslinovo ulje, pa svakog gosta može uputiti koje se jelo s kojim uljem ili vinom najbolje sljubljuje.

Veli nam voditelj da su na vinskoj karti dali naglasak lokalnim vinarima Cocolo, Žužić i Musizza, no u ponudi je ukupno 40-ak etiketa. Bit će po dobrim cijenama za svaki ukus ponešto, s time da se osim s istarskim surađuje i sa slovenskim vinarima i proizvođačima maslinovog ulja.

-U Kući tradicijske gastronomije organizirat ćemo vinske probe i degustacije ulja našeg zavičaja. Reflektor je usmjeren prvenstveno na istarske specijalitete, ali želja nam je gostima približiti i delicije iz drugih krajeva Lijepe naše. Uz sva ta autohtona jela želimo sljubljivati vina renomiranih istarskih vinara, potom stare autohtone sorte kao što je kujundžuša iz Dalmatinske zagore, škrlet iz Moslavine, ali i malo više poznate sorte kao što su pošip i plavac mali. Kroz gastronomiju upoznat ćemo bolje Hrvatsku, pojašnjava koncept ovog bistroa Brčić koji kaže da im je cilj, naposljetku, povećati prodaju lokalnim OPG-ima, pa čak i restoranima, a pogotovo proizvodima iz Slavonije koji nisu zastupljeni u hrvatskom turizmu.

U planu im je organizirati tri vrste degustacija vina i ulja, sa i bez proizvođača. Gosti će na degustacije dolaziti organizirano, preko agencije, odnosno po najavi i mogu ih primiti najviše 50. Na ulazu će se nalaziti košarica, ovisno o dogovorenoj temi i potom će se birati poglavlja. Naime, Kuća tradicijske gastronomije podijeljena je u devet poglavlja – suhomesnati proizvodi, sirevi, tartufi, slatko, samoniklo mediteransko bilje, riba, vino, maslinovo ulje i tjestenina. Na velikim ekranima koji će se postaviti na zidove pratit će se, primjerice soljenje sardona, vađene tartufa ili pak berba maslina, a istovremeno će se to degustirati.

Bit će to potpun doživljaj – vizualni, audio i okusni.

Također, zanimljivo je što u ponudi pića nema ništa iz uvoza, kao što su, primjerice, gazirana pića razvikanih marki i žestice, nego je akcent na domaće – uz kave i vode piju se Pašareta, Pipi, rakije, istarski brendi i džin.

-Nakon 32 godine rada u Valamar Rivieri, za koju me vežu dobre uspomene, odlučio sam dati doprinos zajednici u kojoj živim, kazao nam je voditelj Edi Brčić.

Trenutno DeguStazione radi dvokratno, od 8 do 12 i od 18 do 22 sata. Potrebni su im još kuhar i pomoćni kuhar za početak, a tek kada ih nađu imat će cjelodnevno radno vrijeme i ponudu toplih jela.

Želja je općine da ovaj lokal radi cijelu godinu, a poslužit će za unaprjeđenje turističke ponude mjesta. Kuća tradicijske gastronomije, kao dio šireg projekta Eko muzeja maslinarstva na kojem općina također godinama radi, bit će početna točka za istraživanje tradicijske gourmet ponude čitavog poluotoka. Pored nje se nalazi općinska trgovina La Botega gdje se proizvodi koji su se prethodno u bistrou kušali – mogu i kupiti.

Tekst i foto Tanja Kocijančić

VRSAR: Pred otvaranjem Centar za posjetitelje MORe MORe – mjesto gdje će se moći bolje upoznati bogato podmorje

NOVIGRAD: Zbog rekonstrukcije kino-dvorane i nove LED rasvjete proračun povećan za 10 milijuna kuna