in

U Istri se obilježava Dan ružičastih majica

Foto Policijska uprava istarska

Ove godine Policijska uprava istarska osmislila je preventivnu aktivnost u suradnji sa Sportskom zajednicom Istarske županije pa će tako sportski klubovi koji treniraju djecu od petog do osmog razreda posvetiti jedan trening u ovom ili sljedećem tjednu borbi protiv vršnjačkog nasilja

U cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja, posljednje srijede u veljači obilježava se diljem svijeta Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju ovog dana javila se 2007. godine u Kanadi, kada je dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Ono s čime se policijski službenici u posljednje vrijeme sve češće susreću je i nasilje među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje.

U 2021. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 12 kaznenih djela, i to: četiri kaznena djela povrede djetetovih prava, tri kaznena djela prijetnje, po dva kaznena djela  tjelesne ozljede i iskorištavanja djece za pornografiju te jedno kazneno djelo protiv spolne slobode. Osim za počinjenje kaznenih djela na štetu njihovih vršnjaka, policija je prijavila i 13 maloljetnika radi počinjenja prekršaja remećenja javnog reda i mira. Evidentiran je i određen broj događaja u kojima nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež.

Osim što djeluje represivno kad se nasilje dogodi, policija ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Surađuje s obrazovnim institucijama, zdravstvenim djelatnicima, centrima za socijalnu skrb i drugim službama te nastoji osvijestiti javnost da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja i da ga treba prijaviti. Policijski službenici sudjeluju u raznim radionicama s djecom, drže predavanja u školama za učenike i roditelje, organiziraju radne sastanke svih mjerodavnih institucija i direktnim kontaktom s građanima nastoje ukazati na ozbiljnost problema i stvoriti s njima osjećaj povjerenja.

Ove godine Policijska uprava istarska osmislila je preventivnu aktivnost u suradnji sa Sportskom zajednicom Istarske županije pa će tako sportski klubovi koji treniraju djecu od petog do osmog razreda posvetiti jedan trening u ovom ili sljedećem tjednu borbi protiv vršnjačkog nasilja. Djeca će odjenuti neki ružičasti predmet (majica, šal, traka za kosu i sl), a treneri će ih prije treninga uz pomoć letka koji je izradila policijska uprava upoznati kako mogu prepoznati je li netko žrtva nasilja, što se sve smatra nasiljem i kome to mogu prijaviti. Jedna od tih aktivnosti provedena je danas u Osnovnoj školi Marije i Line u Umaga, a preostale aktivnosti provest će se tijekom ovog i sljedećeg tjedna. Na ovaj način policija želi senzibilizirati javnost na problem vršnjačkog nasilja i poslati jasnu poruku da nasilju nema mjesta u dvoranama, na sportskim terenima, u bazenima, na igralištima i u školskim klupama.

Foto: PU istarska

policija pas s povodcem

U Dajli i Pazinu vlasnici kažnjeni jer su njihovi ljubimci bez nadzora napali tuđe pse

Foto MUP

MUP-ova 9. skijaška utrka na Sljemenu – ISTRA imala jedinu skijašicu-policajku