in

U Poreču upaljena prva adventska svijeća

Foto Tanja Kocijančić

Porečani su se jučer popodne okupili na Trgu slobode, gdje je nakon blagoslova župnog vikara, vlč. Janeza Barboriča upaljena prva adventska svijeća na velikom adventskom vijencu.

Kratak prigodni program organizirali su porečka župa i Advent Poreč kako bi se obilježila prva adventska nedjelja. Nakon što je mala Stela Sardot upalila svijeću uz pomoć potpredsjednice Gradskog vijeća Gordane Šušljik zasvirali su i zapjevali mladi iz zbora Anđeli. Vlč. Barborič je pritom pozvao sugrađane na zajedništvo i najavio da će se ovako na trgu družiti još i iduće tri nedjelje popodne od 17 sati, sve do Božića.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili jučer zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Na trgu je uz svog zamjenika Elija Štifanića bio i gradonačelnik Loris Peršurić koji je pritom najavio zabavni program Adventa, koji počinje simboličnim paljenjem lampica na Trgu Matije Gupca u petak, 6. prosinca, u 17 sati. Naglasio je da su pripremili izrazito bogat program koji će se odvijati do 6. siječnja, te najavio neka iznenađenja, kao primjerice još više adventskih lampica koje će posebno razveseliti najmlađe.

Od petka sve koji dođu u Poreč na Trgu Matije Gupca očekuju besplatno klizalište, još bogatija gastronomska ponuda u prigodno uređenim adventskim kućicama, više od 30 koncerata, brojne predstave za djecu i čak četiri dočeka Nove godine. Osigurano je i besplatno parkiranje kod Osnovne škole Poreč, te od petka do nedjelje i na Velikom gradskom parkiralištu.

Organizator Adventa je Grad Poreč, partneri su TZ Grada Poreča, Plava Laguna i Valamar Riviera, a suorganizatori TZ Istarske županije, Pučko otvoreno učilište Poreč, Usluga Poreč, Gradska knjižnica Poreč, Centar za mlade Poreč, Udruženje obrtnika Poreč, Sportska zajednica Grada Poreča, Zajednica Talijana Poreč, porečke udruge kao i sve škole i vrtići te brojni drugi.

Cijelu fotogaleriju s paljenja prve adventske svijeće pogledajte na našem Facebook profilu.

Tekst&foto Tanja Kocijančić

Porečanke u Rijeci upisale poraz

VRSAR: Medalje za Emu Brizić, Anu Lukez, Morenu Brajković, Lea Lukeza i Jana Grujovića