in

VELIKO OTKRIĆE kod VABRIGE – U antičkoj vili pronađeno monumentalno stepenište, na veliku radost arheologa koji je godinama istražuju

„Porečki i francuski arheolozi istražuju Loron. Sklop rimske vile i aneksa pokazuju kako su već u antici na Poreštini radili vrhunski inženjeri. Ove godine pronađeno je monumentalno stepenište“, objavila je o velikom otkriću na Loronu kod Santa Marine u Vabrigi ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić.

Za detalje smo pitali Gaetana Benčića, jednog od članova ekipe porečkih muzealaca koji rade na Loronu, ujedno i zamjenika načelnika Općine Tar-Vabriga na čijem se području poluotok Loron nalazi.

-Arheološko istraživanje i ove je godine potvrdilo bogatstvo nalaza na arheološkom lokalitetu Santa Marina, preciznije na mjestu koji nosi lokalni naziv Crkvina. Na tom se lokalitetu od 2015. sustavno istražuje rimska vila, dimenzija oko 100 x 50 metara, izgrađena u prvoj četvrtini I st. p. K. Izgrađena je u isto vrijeme kad se podiže i velika figlina (velika antička vila, kako se nekad zvala) za proizvodnju amfora za ulje na poluotoku Loron.
Naime ta dva sklopa (vila i figlina) čine kompleks, a bile su i međusobno povezane s hodnicima koji nisu još istraženi. Naručitelj cijelog kompleksa bio je Sisenna Statilie Taurus, istaknuti član rimskog senatoroskog patricijata. Njegov je otac bio jako blizak suradnik cara Augusta, pojašnjava Benčić.

Dodaje da su u vili živjeli voditelji velikog imanja tog senatora a tu su se nalazili i uredi za administraciju. Imanje se prostiralo na površini koja je više manje obuhvaćalo polovicu današnje Općine Tar-Vabriga. Glavni proizvod imanja bilo je maslinovo ulje.

Sama je vila jako vješto projektirana i izgrađena. Rezidencijalni dio nalazio se na samoj morskoj obali (fasadu vile treba smjestiti u more) te je samo na malom dijelu vidljiva, jer se more podiglo. A u samoj vili postojala je takozvana pars fructuaria, tj. velika uljara s dva ili tri torkulara i s velikim bazenom za skupljanje ulja. Ostali dijelovi vile imali su razne sadržaje, od skladišta pa do ureda za administriranje imanja. A za potrebe vile izgradili su ogromnu cisternu koja je jako dobro sačuvana.

U rimskoj vili otkriveno stepenište

-Ove sezone posebno se radilo na velikom ulazu u samu vilu i na monumentalnim stepenicama koje su vodile od ulaznog hodnika do unutrašnjeg dvorišta vile (peristil).
Od ulaznog praga do stepenica koje silaze prema peristilu nalazi se širok hodnik. Stepenice su dobro sačuvane, jako vješto realizirane a dokaz su monumentalnosti koji je morala imati cijela vila, objasnio je Benčić.

Sustavno arheološko istraživanje vile plod je međunarodne suradnje između Zavičajnog muzeja Poreštine, Sveučilište Aix-Marseille, Centre Camille Julien i Ecole francais iz Rima a financirano je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, Općine i Turističke zajednice Tar-Vabriga.

Benčić najavljuje da će ubuduće vila i figlina postati veliki arheološki park za koji je već gotova projektna dokumentacija. 

Stepenice prema peristilu

POREČ: USB-ove voditeljice na edukaciji s psihologinjom Tanitom Perčić

stipendije

TAR: Objavljen natječaj za studentske i učeničke stipendije