in

Drugi dan štrajka u vrtiću u Vrsaru i Funtani: Pokušali zabraniti ulaz predsjednici Sindikata. Evo što kaže ravnateljica

Foto Tanja Kocijančić - Vrtić u Vrsaru - Božica Žilić

Štrajk u vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani nastavlja se i danas, drugi dan zaredom. Danas je u Vrsar došla predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić kojoj su pkušali zabraniti ulaz u vrtić.

-Kao predsjednica sindikata došla sam u posjet svojim članovima u štrajku. Bila sam vrlo neugodno iznenađenja što mi je od strane ravnateljice vrtić, došla, pitala tko sam predstavila sam se i rekla mi da nemam pravo biti u vrtiću sa štrajkašima, članovima da će se obratiti osnivaču i da će napisati odluku pisane zabrane (odluka stigla naknadno, op.a.). Nemaju me pravo zakonski udaljiti jer sindikalna podružnica je registrirana i ja sam legalno izabrana predsjednica. Nisam došla ometati proces rada, niti hodati vrtićem, nego biti sa svojim članovima u prostoriji koja im je dodijeljena, kazala je Žilić.

štrajk vrsar
Štrajkašice u vrtiću – Foto Sindikat obrazovanja, medija i kulture RH

Koliko će štrajk trajati ovisi o tome, dodala je ona, što će osnivač ponuditi, a dosad nikakva ponuda iz Općine Vrsar nije došla. Dok se to ne dogodi štrajk ide dalje, odnosno nastavlja se do ispunjenja zahtjeva.

Pitali smo ravnateljicu vrtića Manuelu Janko očitovanje na izjavu predsjednice sindikata da su joj htjeli zabraniti ulaz.

-U vrtić mogu ulaziti samo djelatnici, roditelji, skrbnici i dobavljači, a ostali moraju imati dozvolu. Gospođa se trebala najaviti, ako ne pisanim putem, barem usmeno da znam da je ušla u vrtić. Ovako sam morala od trećih osoba saznati da se netko nepoznat ušao u vrtić bez najave. Vrtić je odgojno obrazovna ustanova, radimo s malom djecom i ne može svatko ulaziti unutar zgrade. Posebno ne bez najave, kaže Janko.

Što se tiče broja djece danas ih ima nešto malo manje nego jučer, točno 93 u Vrsaru i Funtani.

-Ukupno članova sindikata ima 20 koji su radno sposobni i za koje ide obustava za članarinu. Od 20 njih  12 štrajkaju  i ne rade. Ostali su se izjasnili da žele raditi. Danas je jedna osoba od tih 20 poslala ispisnicu  iz Sindikata. No, međutim omogućavaju da jedna djelatnica sama boravi s 19 djece i jednim djetetom s osobnim potrebama, a slično je i u još jednoj grupi te većina skupina radi s jednim odgajateljem koji ili nije član sindikata ili ne podržava štrajk. Svo tehničko osoblje izjasnilo se da želi raditi, poručila je ravnateljica Janko i dostavila nam odluku o zabrani pristupa vrtiću neovlaštenih osoba koju je potpisao načelnik Ivan Gerometta.

U NASTAVKU DONOSIMO U CIJELOSTI SLUŽBENO OČITOVANJE SINDIKATA OBRAZOVANJA, MEDIJA I KULTURE HRVATSKE:

Od ponedjeljka, 06.05.2024. godine, Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske započeo je štrajk zaposlenih u dječjem vrtiću „Tići“ nakon neuspješno završenog mirenja. Jučerašnju izjavu ravnateljice Dječjeg vrtića „Tići“ iz Vrsara, objavljenu na portalu Istra Terra Magica putem koje optužuje vodstvo Sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija vrtića i da im nije stalo do djece koliko do njih samih, te današnji pokušaj zabrane ulaska predsjednici Sindikata u prostore dječjeg vrtića i pristupa članicama u štrajku, kao i najave ravnateljice da će od osnivača tražiti podršku u provođenju navedene zabrane, usprkos prethodnoj najavi dolaska predsjednice sindikata, smatramo neprihvatljivim udarom na temeljna prava radnika na sindikalno organiziranje i zaštitu njihovih prava i interesa.

Sindikalno organiziranje i pravo na štrajk zajamčeno je Ustavom Republike Hrvatske, međunarodnim ugovorima koji su na snazi u RH i Zakonom o radu. Izjaviti da je osnivanje podružnice 2022. godine u Dječjem vrtiću Vrsar poruka vodstva sindikalne podružnice SOMK-a da ih ne zanima tradicija i da im nije stalo do djece, uvreda je ne samo za vodstvo Sindikalne podružnice nego za sve odgojno-obrazovne radnike i sve zaposlene u dječjim vrtićima u Republici Hrvatskoj. Radnici u dječjim vrtićima požrtvovno i s puno ljubavi svakodnevno daju podršku djeci u njihovom odrastanju u najranijoj dobi, svakodnevno se usavršavaju, žrtvuju svoje psihičko i fizičko zdravlje često radeći po nalogu nadređenih mimo Zakona i Državnog pedagoškog standarda.

Odgojno-obrazovnim radnicima i sindikalnoj povjerenici koja je već dugi niz godina odgojitelj u Dječjem vrtiću u Vrsaru, djeca su, i uvijek će biti, na prvom mjestu, a ravnateljici i osnivaču (Općini Vrsar op.a.) nećemo dozvoliti da borbu za naša osnovna, zakonski zajamčena prava pokušaju okarakterizirati kao nebrigu, bezosjećajnost, egoističnost i usmjerenost samo na vlastite ciljeve bez obzira na sredstva.

Ponavljamo, sindikalno organiziranje te pravo na štrajk zajamčeno je Ustavnom RH, a ravnateljica i osnivač moraju biti svjesni da će provođenjem štrajka nastati određene poteškoće u poslovanju Dječjeg vrtića „Tići“, međutim, što i jest smisao štrajka kao jedinog jakog i zakonitog sredstva kojeg radnici imaju kad su u pravnom ili interesnom sporu s poslodavcem.

S druge strane, upravo je osnivač zajedno s ravnateljicom na čelu vrtića taj koji flagrantno krši Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju (članak 51.). Štoviše, osnivač je više puta istaknuo kako nema namjeru poštivati Zakon. Dakle, upravo je ponašanje osnivača i ogluha na zahtjev sindikata da se zakon poštuje, uzrok zbog kojeg je Sindikat morao primijeniti krajnje sredstvo kako bi pokušao ostvariti zajamčeno minimalno Zakonsko pravo, a to je štrajk.

Ističemo kako ćemo ustrajati u našoj borbi i zahtjevima za poštivanjem zakona te da niti jednom djetetu koje pohađa Dječji vrtić “Tići”, a koje će biti prisutno za vrijeme štrajka u vrtiću, neće biti uskraćeno pravo na njegu, skrb i prehranu. Također, ovim putem apeliramo na poslodavca te na osnivača, Općinu Vrsar, da se ni u kojem slučaju ne nastavi s pokušajima zabrane pristupa predsjednici sindikata članovima u štrajku. Ako se isti pokušaji nastave, bit ćemo primorani tražiti zakonsku zaštitu.“

Podsjetimo, Sindikat obrazovanja, medija i kulture traži potpuno izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve sukladno članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ustupak koji je Sindikat bio voljan napraviti jest da se do izjednačenja plaće dođe kroz dva kruga povećanja – s 1. lipnjem i s 1. prosincem 2024. godine. Detaljno što traže, kao i ponudu koju su im dale općina Vrsar i Funtana, možete čitati u sljedećim tekstovima:

Bez vode 9.5. čak 34 naselja na području Poreča, Vrsara i Sv. Lovreča

Foto MK Špada

POREČ: Rekordan broj medalja i titula prvaka za mačevaoce Špade na Prvenstvu Hrvatske