in

ZAKLADA ISTRA: Krenuo proces testiranja ideja društveno poduzetničkih pothvata

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Javnom ustanovom „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei“ u sklopu projekta „+Resilient“ protekla je 2 dana okupila zainteresirane dionike s područja Istarske županije koji su krenuli u višemjesečni edukacijski i praktični proces testiranja i validacije poslovnih modela društvenopoduzetničkih pothvata. Proces testiranja vodi društveno poduzetnički savjetnik i stručnjak za društvenu ekonomiju Teo Petričević, direktor ACT Grupe.

Protekla dva dana na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“,  polaznici su skicirali svoje lean platno poslovnog modela, detektirali rizike te prilike i prijetnje društvenopoduzetničkog pothvata. Sljedeći korak sudionika je testiranje pretpostavki problema na segmentima kupaca koristeći se jednim od principa Lean Startup metodologije: Izradi – Mjeri – Uči, tzv. krug učenja. Nakon ove prve faze, slijede konzultacije sa Teom te prelazak u sljedeću fazu.

Cijeli proces je vrlo bitan kako bi sudionici mogli dokazati da je njihova ideja na dobrome putu, kako bi sveli svoje rizike na minimum te kako bi potvrdili isplativost ulaganja u poduzetnički pothvat.

Proces je namijenjen organizacijama civilnog društva, tvrtkama i pojedincima iz Istre koji imaju razrađenu društveno poduzetničku ideju ili poslovni plan za pokretanje društveno poduzetničkog pothvata.

Regionalni centar za razvoj društvenih inovacija – ReCeD’Istria pilot je projekt kojeg Zaklada Istra provodi u sklopu Projekta +Resilient.  Projekt „+Resilient“ financiran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

TAR-VABRIGA – Obavijest o testiranju na COVID-19 za goste iz privatnog smještaja

Policija pronašla vandala koji je oštetio bistu u Titovom parku