in

Besplatna online radionica kreativnog pisanja porečkog Učilišta

Intimna kartografija grada – Gradovi trebaju pisce da o njima pišu, o ljudima, običajima, skrivenim kutcima, plažama, parkovima i svemu onome što nećemo naći u turističkim prospektima, monografijama i udžbenicima. Budite pisac svoga grada! Kroz intenzivni proces istraživanja i raspisivanja vodit će vas nagrađivana književnica Staša Aras.

Radionica je besplatna za polaznike. Trajanje: od 4. svibnja do 4. lipnja 2022. Prvi sastanak upoznavanja voditeljice s polaznicima bit će 4. svibnja u 19 sati. Planiraju se dva susreta tjedno, srijedom i nedjeljom u trajanju od sat do sat i pol, s vjerojatnim početkom u 19 sati (detaljniji dogovor na prvome susretu).

Radionica je tematski fokusirana na prostor grada u kojemu živimo. Polaznici vođeni sugestijama i motivacijom voditeljice izabiru temu, točku, mjesto, punkt, događaj, instituciju, sjećanje… nešto iz intimne kartografije grada i o tome pišu, istražuju, promišljaju, kreiraju fikciju ili bilo koju hibridnu formu koja im je u tom trenutku potrebna. Radovi na kraju mogu biti objavljeni u zajedničkoj publikaciji polaznika.

Cilj radionice je edukativan (teorija književnosti, povijest književnosti, povijest grada, sadašnjost grada), kreativno stvaralački jer nastali materijal ostaje kao dokaz promišljanja, istraživanja i stvaranja, socijalan jer radi na komunikaciji, interakciji, upoznavanju i komunikacijskim vještinama. Najvažniji domet ovakvom spoju kreativnog pisanja i prostora života je evociranje i osvještavanje priča koje grad nosi u sebi a nisu zapisane, već su nepisano blago odnosno duh grada.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 30. 4. 2022. putem poveznice: https://forms.gle/FDCXbXgN9sXwg8kk6

Radionica je besplatna zato molimo da ukratko, u nekoliko rečenica, napišete nekoliko rečenica o sebi i svome iskustvu u pisanju, ako ga imate.

Više informacija potražite na web-stranicama Učilišta www.poup.hr, putem e-maila obrazovanje@poup.hr ili na broju telefona 052 887 216.

Biografija

Stanislava Nikolić Aras (Staša Aras), rođena je u Trogiru 1972. Studij kroatistike završila je na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je i živjela do 2015. Predavala je hrvatski jezik i književnost, ukupno 20 godina staža kao nastavnik. Vodi radionice kreativnog pisanja već 17 godina. (Zadar, Dubrovnik, Varaždin, Sisak, Zagreb, Trogir, Split) Surađivala je s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao predavač i voditelj radionica kreativnog pisanja. Vodi čitateljski klub u Knjižnici Dubrovnik (3 godine) Bavi se književnim moderacijama i organizacijom književnih susreta u Art radionici Lazareti u Dubrovniku. Umjetnički je voditelj umjetničke organizacije Teatro Verdi iz Zadra, jedna od organizatorica književnog festivala Kalibar, aktivno sudjeluje u organiziranju i provođenje kulturnih programa u Dubrovniku najviše kao moderatorica i organizatorica književnih programa u Art radionici Lazareti, ali od ove godine i na Dubrovačkim ljetnim igrama te Razgovore o kazališu u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Redovito uređuje, piše i objavljuje u književnim časopisima, žirira, piše za Treći program radija i objavljuje književne recenzije na portalu Najboljeknjige. Član Hrvatskog društva pisaca.

Bibliografija

poezija: Takve se stvari događaju ljudima (Algoritam 2014.); Nedolično i vrijedno spomena (Durieux 2015); Premještanja (Hena.com 2020.)

zbirke kratkih priča: Meke granice (Algoritam 2015.); 12 pred zidom (Sandorf 2020.)

roman: Horror vacui (Treći trg, Beograd 2020.) i (Hena.com, zagreb 2021.)

Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem, Podgorica 2015. i 2016.; nagradu Mate Raos za najbolju kratku priču, romanom Horror vacui osvojila je prvu nagradu na natječaju Treći trg u Beogradu 2020.

Braća Dekleva zajedno zaigrali u utakmici - Foto NK Vrsar

VRSAR: Braća Dekleva rijetkost u nogometu – Zaigravši zajedno upisali se u povijest kluba

TAR/POREČ: Milijun kuna za luku Santa Marina iz županijskog proračuna