in

Elizabeta Ružić iz Kaštelira i Marko Purišić iz Umaga snimili najbolji video iz Istre na natječaju Moja.hr

Voditeljica tima Elizabeta Ružić, njen dečko Marko i njen otac Pino. Photo: Srećko Niketić/PIXSELL

Elizabeta Ružić iz Kaštelira i njen dečko Marko Purišić iz Umaga pobjednici su ovogodišnjeg multimedijalnog projekta Moja.hr koji organizira Večernji list uz podršku Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica, a partner mu je Hrvatska radiotelevizija. To je zapravo natjecanje mladih i kreativnih ljudi iz 20 županija i Grada Zagreba u jednominutnim filmovima. Zadatak je bio u šezdeset sekundi pojasniti osjećaj emotivne vezanosti uz sredine u kojima žive. Mladi su na originalan i kreativan način trebali ispričati zašto vole kraj u kojem žive i pokazati – evo zašto je moje mjesto moje. Autor ovog projekta je scenarist Alen Đurica.


Prva nagrada je 15.000 kuna koju je mladi par iz Istre osvojio, premda prilikom prijave se ničemu nisu nadali! A prijavili su se zahvaljujući pozivu iz kaštelirske Turističke zajednice koja je dobila obavijest od Istarske županije da je ovaj natječaj za mlade u tijeku. Dodjela nagrada za projekt Moja.hr upriličena je nedavno u Vinkovcima a uručila ih je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Elizabeti i Marku, kao jedinim predstavnicima Istarske županije, pomogao je njen otac Josip Ružić, poznatiji kao Pino, vlasnik firme Rose Art iz Kaštelira koji se profesionalno bavi video produkcijom. Elizabeta pomaže svom tati u radu, jer se radi o tvrtki u kojoj radi cijela obitelj. Nema kutka Istre kojeg Pino nije obišao i snimio.
Elizabeta je studirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Medijska umjetnost, dok je Marko od nje godinu stariji, studira odnose s javnošću, glazbenik je i piše pjesme za hrvatsko i njemačko tržište.


-Video je napravljen tako da prikaže Istru kakvu nismo navikli gledati svaki dan a to je onakva kakvu mi volimo, kaže nam Elizabeta. Navikli smo gledati u promotivnim filmićima tipične motive poput mora, Rovinja, galebova, pulske Arene i slično, dok u ovom videu vidimo manje poznate krajolike, prave skrivene dragulje, poput Završja, Sipra, Vrnjaka, Momjana…


U videu krajolike obilazi upravo Elizabeta, a sve to u mističnom ozračju koje podsjeća na neka minula vremena. Ova 25-godišnjakinja voli upravo ovakvu neotkrivenu Istru u kojoj je život jednostavan i gdje još nema presnažnog prodora modernog života, kao ni prevelikog broja vila za odmor kakvih ima gotovo pa posvuda. Ova mlada Kaštelirka, osim što snima video klipove, još i fotografira, režira, snima, montira, te za svoj rad dobiva nagrade i priznanja struke.


Ima novi projekt koji će pobliže javnost upoznati na velikoj fešti Gramperijada koja se u Kašteliru odvija u kolovozu. Naime, u štali je počela raditi seriju autoportreta gdje postavlja scene inspirirane istarskom prošlošću i tradicijom te ih tako oživljava. Turisti to jako vole, pa u njenu štalu dolaze na fotosessione gdje se potpuno transformiraju i kroz kostime vraćaju u prošlost. Pa će tako u dogovoru s lokalnom Turističkom zajednicom na Gramperijadi imati svoj foto kutak za vintage uspomene.


Kako je počela ljubav Elizabete prema ovom poslu i firme Rose Art?

Njihova priča započinje davnih ’30 godina prošlog stoljeća kada je djed Dušan Ružić kupio svoj prvi fotoaparat. Fotografirao je sumještane a na razvijanje fotografija je odlazio autobusom u Trst. Svoju ljubav prema fotografiji prenio je na sina Inočentea koji je 70-tih kupio fotoaparat i super 8mm kameru. Potom je i to prenio na svog sina Pina koji je 1993. godine otvorio firmu za video produkciju. Time je hobi posao.

S vremenom je ta ljubav prešla i na suprugu Tereziju koja također radi u firmi. Strast i ljubav prema ovom poslu zajedno su prenijeli na svoju djecu, Elizabetu i Davida, koji su se otišli školovati u smjeru filma i fotografije, pa sada i oni aktivno rade u tom polju i pomažu roditeljima.

Pobjednički video Elizabete i Marka pogledajte na linku:

https://www.facebook.com/elizabetaruzic1/videos/1219579138814107

policija mup ilustracija

Muškarac i djevojka istukli 39-godišnjaka

Foto Vatrogasci Poreč

POŽAR KOD CVITANA izazvala 82-godišnjakinja