in

ISTRAMET fotografirao 2 fenomena – KOMET NEOWISE i noktilucentne oblake!

Komet/Foto Istramet

Prenosimo objavu Istrameta koji je jutros iz Istre fotografirao komet Neowise, a istovremeno su se pojavili i noktilucentni oblaci!

Jutros se valjalo dići rano (ili ne uopće ići spavati) i uživati u prekrasnom kometu Neowise koji je dodatno bio začinjen noktilucentnim oblacima.

Oko 4 sata poklopila su se dva fascinantna nebeska fenomena, rijetki noktilucentni oblaci (NLC) i komet Neowise koji je otprilike sat vremena bio vidljiv na sjeveroistočnom nebu, čak i golim okom.

Riječ je o kometu koji je otkriven 27. ožujka ove godine, a koji će i idućih nekoliko dana biti vidljiv golim okom iz naših krajeva. Iako je vidljiv golim okom, u fenomenu se još bolje može uživati uz pomoć dalekozora ili fotoaparata.

Komet je najbliže Suncu prošao 3. srpnja, a pritom se javio dodani rep. Jedan se sastoji od prašine, a drugi od plina. Zemlji će najbliži biti 23. srpnja kada će udaljenost iznositi 103 milijuna kilometara.

Što se tiče NLC oblaka, o njima je Istramet pisao više puta, no valja ponoviti kako je riječ o rijetkom fenomenu u našim geografskim šinama. Riječ je o najvišem tipu oblaka na Zemlji koji se javlja na čak 85 km visine.

Budući da su vrlo visoko, sunčeva ih svjetlost obasjava daleko ranije (ili kasnije) u odnosu na površinu.

Poduzeća u novom dobu – kako i zašto uložiti u digitalizaciju, primjer MONEO savjetovanja

OGRANIČENJA NA IPSILONU – Na čvoru Rogovići zatvoren izlaz iz smjera Rijeke