in

Miletić primio Najuzorniju hrvatsku seosku ženu: “Nagrada je u pravim rukama”

Foto Istarska županija

Na nedavno održanom izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu, održanom u Čakovcu, pobjedu je odnijela Antonia Mrzlić Budak iz Svetog Petra u Šumi, a tim ju je povodom danas primio istarski župan Boris Miletić.

„Kada sam pročitao da je Vama pripala titula Najuzornije hrvatske seoske žene, srce mi je bilo puno jer smatram da je nagrada otišla u prave ruke. Iskrene čestitke!“, kazao je župan Miletić, kojeg je zanimala procedura izbora i iskustva iz Čakovca.

Prema riječima Mrzlić Budak, natjecalo se 18 žena, od kojih čak tri iz Istre, što je dosadašnji rekord. Osvojena nagrada, kazala je, svakako veseli jer je rezultat rada i truda, što je prepoznato i od strane žirija. Vjeruje kako je, osim svega što radi na svojoj obiteljskoj farmi, nagradi pridonijelo i njezino iskustvo iz inozemstva, gdje je neko vrijeme radila i školovala se u području ugostiteljstva. Bilo joj je lijepo jer je puno putovala i stekla nove spoznaje, ali se odlučila vratiti u rodni kraj.

Antonia Mrzlić Budak je majka troje djece, a sa supružnikom Mihaelom Mihaelom vodi obiteljsku farmu, konobu „Doma“, malu trgovinu delikatesa, brine o 200 svinja i 150 kokoši, te govori četiri svjetska jezika.

Nagradu „Najuzornija hrvatska seoska žena“ dodjeljuje udruga Uzorne hrvatske seoske žene, a cilj projekta je promocija vrijednosti i važnosti žene na selu, afirmacija i podizanje kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanje obitelji i kulturne baštine. Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela.

Iduće godine izbor će se održati u Sv. Petru u Šumi.

Podsjetimo, supružnici Mihael Budak i Antonia Mrzlić Budak ove su godine osvojili i vrijednu nagradu „Suncokret ruralnog turizma“ iz Istre. Naime, njihova Konoba Doma je osvojila Zlatnu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“. Početkom lipnja ih je, zajedno s ostalim nagrađenima, također, primio župan Boris Miletić.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

Foto Obrtnička komora Istarske županije

Porečanu Robertu Momiću drugi mandat na čelu Obrtničke komore Istarske županije

Booktiga Poreč 2022. - S otvaranja u Gradskoj knjižnici

Renato Baretić predstavlja roman Zadnja ruka u Knjižnici Poreč