in

NOVIGRAD: Članovi SRK-a “Erik Radin” iz mora opet izvukli hrpu smeća

Foto SRD Erik Radin Novigrad

Odrađena je još jedna uspješna eko akcija čišćenja mora. U nedjelju 27. ožujka 2022. članovi Sportsko ribolovnog kluba “Erik Radin” iz Novigrada, njih ukupno 21, ponovno su dali veliki doprinos kako bi od 11 do 13 sati podmorje na području novigradskog Mandrača i gradskoj plaži do lukobrana očistili od otpada. Ova akcija, inače treća po redu od najavljene četiri, bila je nešto drugačija od prethodnih. Razlikovala se po tomu što su sudionici akcije odvojili i oprali od mulja otpad koji se može reciklirati, a ujedno su spašavali i rakove zapetljane u mreže. Kao i u dosadašnjim akcijama, sakupljen je pun spremnik otpada.

Foto SRD Erik Radin Novigrad
Foto SRD Erik Radin Novigrad

Podsjetimo, sve eko akcije čišćenja mora koje provodi i organizira SRK Erik Radin dio su projekta “Festival mora” u okviru mjere “Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi”, za programsko razdoblje 2014.-2020. U već spomenutom projektu “Festival mora” SRK “Erik Radin” ima i partnera, a riječ je o Osnovnoj školi Rivarela Novigrad. Tako će učenici tijekom manifestacije Novigradsko proljeće, koja traje od 04. do 08. travnja, imati niz zanimljivih radionica na kojima će od dijela otpada osmisliti i načiniti nove predmete. Pokazat će na taj način da otpad, iako se ne bi ni smio naći u moru, ipak nije smeće, već sirovina koja se uz maštu i volju može prenamijeniti. Zalaganje osnovnoškolaca bit će zaokruženo zanimljivom izložbom predmeta načinjenih od otpada koja će biti upriličena 09. travnja 2022. u Novigradu. Pozivamo vas stoga da posjetite izložbu i podržite djecu koja svojim zalaganjem znatno doprinose podizanju ekološke svijesti. Jer ona nužno mora postati sastavni dio naših života, a navike svi zajedno trebamo mijenjati, kako bi naše more i okoliš učinili čišćim i zdravijim, za budućnost svih generacija.

Foto SRD Erik Radin Novigrad
Foto SRD Erik Radin Novigrad

Prije ove nedjeljne akcije održane su još dvije, jedna 16. svibnja 2021. i druga 25. rujna 2021. godine. Oba puta članovi SRK “Erik Radin” izvukli su iz mora pun spremnik otpada, što dovoljno govori o tomu da nažalost i dalje postoji neprihvatljiva praksa bacanja otpada u more. Stoga sve ove akcije imaju za svrhu osvijestiti ljude i potaknuti ih da više vode računa o ekologiji i okruženju koje nam svima znači život.

Foto SRD Erik Radin Novigrad
Foto SRD Erik Radin Novigrad

Inače, “Festival mora” sufinancira se putem FLAG natječaja FLAG-a Pinna nobilis za Podmjeru 3.1.1. Potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja” iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo ( Mjera III.3 Provedba strategija lokalnog razvoja koju podupiru FLAG-ovi).

Izvor SRD “Erik Radin” Novigrad

Poreč opet domaćin velikog događanja: Otvoreno ITF Taekwon-Do prvenstvo Europe

FUNTANA: Dvojica ozlijeđenih u prometnoj nesreći izazvanoj zbog prevelike brzine