in

TAR: Zajednica Talijana „Giovanni Palma“ proslavila 75. rođendan bogatom priredbom

Foto Zajednica Talijana „Giovanni Palma“ Tar

Zajednica Talijana „Giovanni Palma“ iz Tara nedavno je svečano obilježila 75. godišnjicu djelovanja. Svečana priredba održana je u njihovom sjedištu, a među uzvanicima je bio i generalni konzul Italije u Rijeci, Davide Bradanini, koji je rekao: „Italija je ponosna na vas. Vi ste važan, bogat, konstruktivan i produktivan resurs za Italiju i Hrvatsku.”

Foto Zajednica Talijana „Giovanni Palma“ Tar
Najmlađi članovi – Foto Zajednica Talijana „Giovanni Palma“

Bilo je to 1947. godina kada je osnovan Talijanski kulturni klub “Giovanni Palma”. Potom, 75 godina kasnije, Tarčani su se okupili kako bi obilježili ovu važnu obljetnicu. Od 1947. godine udrugu su vodili Aquilino Palma (do 1972.), Mario Pomasan, Gino Zennaro, Elvino Mušković, Diego Babić i Gaetano Benčić. Na čelu ZT-a danas je Roberta Stojnić.

“Želim istaknuti kako je potrebno sjećati se tih presudnih stranica naše povijesti, onih hrabrih koji su u njoj sudjelovali, u uvjetima velikih patnji i stradanja, ali koji su okupljeni oko dalekosežnih moralnih i građanskih vrijednosti bili sposobni graditi svoju budućnost koja je danas naša sadašnjost. A to je ono što želim svima nama: da znamo graditi budućnost naših mladih. Zajedno možemo i to dokazujemo, rekla je Stojnić.

Večer je vodio Valmer Cusma. Na priredbi je nastupio mješoviti zbor ZT-a „San Martino“ koji je pod vodstvom učiteljice Lolite Njegovan otpjevao himne „Lijepa naša“ i „Fratelli d’Italia“ te još nekoliko pjesama. Mladi dramski amateri koje je pripremila Linda Mušković predstavili su se s “Ratom boja”, a Circolo Zavata voditeljice Ružice Bibulić Knapić sa skečom “Pravda je ista za sve”. Potom je fotografkinja Jelena Prekalj predstavila aktivnosti grupe fotografa.

Foto Zajednica Talijana „Giovanni Palma“
Foto Zajednica Talijana „Giovanni Palma“

U sklopu ZT-a djeluju i limena glazba (voditelj Edi Sluga) te vokalna skupina „I Paesani“ (voditelj skupine Bruno Cattunar), ali tu večer nisu mogli nastupiti.

Sve ove aktivnosti podržavaju Talijanska unija, Narodno sveučilište u Trstu, Regija Friuli Venezia Giulia, Generalni konzulat Italije u Rijeci, Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Savjet za nacionalne manjine Republike. Hrvatske, te Općina i Turistička zajednica Tar-Vabriga. Općina, Turistička zajednica, Talijanska unija i tršćansko Narodno sveučilište (UPT) dobili su zahvalnice.

UPT, kojeg su predstavljali predsjednik Emilio Fatović i glavni tajnik Fabrizio Somma, dodijelio je priznanje Zajednici Talijana. Roberta Stojnić primila je cvijeće od predsjednika Skupštine Talijanske unije Paola Demarina koji je zahvalio svim aktivistima i predsjednicima ZT-a.

-Zajednica Talijana u Taru kolijevka je talijanskog jezika i kulture ovog kraja. Da nema nje Tar ne bi imao svoj kulturni identitet koji je također talijanski, kazao je Demarin.

Pri preuzimanju priznanja za općinu zamjenik načelnika Općine Tar-Vabriga Gaetano Benčić rekao je da je ova zajednica zapravo kuća kulture u njihovom mjestu. Zahvalio je svima koji su tu kuću u teškim trenucima održali na životu.

.

Jessica Acquavita, zamjenica istarskog župana, zahvalila se Tarčanima na angažmanu u zaštiti i promicanju talijanskog jezika i kulture. Za to im se zahvalio i predsjednik Narodnog sveučilišta u Trstu Emilio Fatović.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Talijanske unije, Marina Corvu, budućnost ZT-a u Taru je svijetla i pozitivna. Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul podsjetio je na bitku za sjedište, danas kulturno središte jednog naroda, u zemlji u kojoj će za nekoliko dana pasti granice. Svoje pozdrave uputili su i saborski zastupnici Furio Radin (zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora) i Felice Žiža (zastupnik u slovenskom Državnom zboru), koji iz institucionalnih razloga nisu mogli prisustvovati večeri. Bilo je nazočno nekoliko i predsjednika i potpredsjednika zajednica Talijana s Poreštine.

Foto OK Funtana/Vrsar

Odbojkaški klub Funtana – Vrsar završava još jednu izvrsnu godinu

Foto Turistička zajednica općine Marčana

KAŠTEL U RAKLJU: Gospodar zaljeva bio je miraz grofice Elizabete Goričke