in

Tunalicious Festival u rujnu u Poreču. Vraća se i natjecanje u lovu na veliku ribu TunIstra

Foto Tunalicious.hr - Manuel Paljuh - Lov na tunu u Poreču

Ove će se jeseni, od 9. do 15. rujna, održati novo izdanje Tunalicious Festivala, već tradicionalne tuna manifestacije koja na porečke ulice i rivu donosi raznolike gastronomske trendove te bogat zabavni i sportski sadržaj. Tunalicious ove godine stiže s čak četiri programske kategorije: Tuna Restaurant Week, Spinnaker Gourmet Stage, Tunalicious Street Food Festival i TunIstra – sportsko natjecanje u lovu na veliku ribu, odnosno “big game fishing”.

Foto Valamar Riviera PR
Foto Valamar Riviera PR

„Tunalicious Festival je od svog prvog izdanja 2015. godine postao prepoznatljiv događaj koji okuplja lokalnu i međunarodnu publiku, a Poreč pozicionira kao grad u kojem se lovi i jede najkvalitetnija tuna, ne samo na Jadranu nego i u ovom dijelu Sredozemlja. Događanjima poput ovoga aktivno radimo na podizanju kvalitete turističke ponude i destinacije, omogućavamo produljenje turističke sezone i kreiramo uvjete za cjelogodišnji turizam. Posjetitelji će moći uživati u bogatom zabavnom programu te svjedočiti bogatstvu i kvaliteti naše tune, glavne zvijezde ovog festivala. Sretni smo jer ove godine Tunalicious stiže u originalnom izdanju, kakav je bio prije pandemije, zajedno s TunIstra big game natjecanjem”, komentirala je u ime organizatora Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica odjela destinacijskog managementa u Valamaru.

Vraća se TunIstra, međunarodno sportsko natjecanje u lovu na veliku ribu

Od 11. do 14. rujna u Poreč stižu natjecateljski brodovi koji će u tri ribolovna dana testirati svoje granice u lovu na “kraljicu Jadrana”. Za ovo natjecanje je odobrena kvota za izlov plavoperajne tune od minimalno 830 kilograma tako da će se najveće ulovljene tune svakodnevno vagati i bodovati na porečkoj rivi, što posjetiteljima daje priliku da ih vide uživo. Ostali primjerci tuna i drugih riba bit će prema „catch & release“ principu pušteni natrag u more. Rujan nije slučajno odabran kao termin ovog festivala, naime tada se u istarskom akvatoriju kreću kapitalni primjerci tune. Na posljednjem izdanju TunIstra natjecanja, održanom 2019. godine, ulovljena je rekordna tuna težine 198,75 kg i duljine 213 cm, a u ovim vodama nije rijetkost susresti još grandioznije primjerke. Radi toga se Poreč nameće kao logičan odabir za sve ljubitelje adrenalina koji se žele okušati u ovom sportu, te iskusiti neizvjesnost potrage za kraljicama Jadrana, kao i doživjeti uzbuđenje u borbi s njima.

Gastronomska ponuda i zabavni sadržaj bogatiji iz godine u godinu

Tunalicious Festival će početi u ponedjeljak, 9. rujna, i to Tuna Restaurant Weekom koji će trajati sve do nedjelje. Tijekom sedam dana brojni će restorani poreštine kreirati posebne jelovnike s inovativnim jelima od tune i to po promotivnim cijenama. Vrhunac ovog gastronomskog događanja bit će Spinnaker Gourmet Stage, 12. rujna. Radi se o posebnoj gourmet večeri u Valamarovom nagrađivanom restoranu Spinnaker koju potpisuje poznati gostujući chef te tom prilikom priprema pravi gastro spektakl s tunom u glavnoj ulozi. Za one koji ipak preferiraju street food varijantu i uživanje u zalogajima „s nogu“ uz festivalsku glazbu, Tunalicious Street Food Festival će od 12. do 14. rujna na porečkoj rivi na gastro kućicama i prikolicama nuditi zanimljive iteracije svima omiljene tune – od specijaliteta pripremljenih na azijski način do popularnih burgera ili pak sočnih odrezaka. U sklopu događaja će na festivalskoj pozornici na rivi nastupati i poznata imena hrvatske i regionalne glazbene scene, a organizatori će uskoro otkriti koga ćemo imati priliku slušati uživo.

Organizaciju ovog događaja potpisuje agencija MPG u suradnji sa sportsko-ribolovnim klubom  Big Game 4 Tuna, dok je generalni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar. Podršku pružaju i sponzori domaćini Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica. Više detalja o festivalu možete pronaći na web stranici www.tunaliciousporec.com

Foto USB

POREČ: Plesačice na svili ARIA zaključuju 2. godinu treninga nastupom 17. lipnja

Foto CMIK Novigrad

Radionica u CMIK-u: Kušajte i upoznajte vina novigradskih vinara