in

VIŽINADA/BUZET – Radionice Centra Pozitron za svjetsko STEAM natjecanje FIRST LEGO

U organizaciji Centra za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje – Pozitron te uz potporu Općine Vižinada i Studija Sonda, tijekom rujna u Sonda Kreativnom centru započele su pripreme djece i mladih za FIRST LEGO League Challenge natjecanje koje će se tijekom siječnja održati u Zagrebu.

Osim u Vižinadi, radionice se organiziraju i u Buzetu u Poduzetničkom inkubatoru Verzi gdje je osnovna buzetska ekipa “Mecha pingvini” uz podršku Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” Buzet. Dvije ekipe mladih robotičara, istraživača i znanstvenika će na ovom natjecanju po prvi puta sudjelovati, a iz Pozitrona ponosno ističu kako je to ujedno i prvi put da jedna udruga na natjecanju ima više ekipa iz više gradova.

Radionice će se provoditi tijekom jeseni i djelomično u zimskom periodu svake subote, a tijekom planiranih susreta djeca će istraživati obnovljive izvore energije, identificirati energetske probleme u svojoj lokalnoj zajednici te za jedan od njih osmisliti, dizajnirati i izraditi projekt koji će ponuditi konkretno rješenje. Pritom će, također, timskim radom sudjelovati u dizajniranju i programiranju LEGO robota čiji će zadatak biti izvršenje unaprijed definiranih zadataka u skladu s pravilima natjecanja čija je tema ove godine SuperPowered – SuperPogon. Navedena rješenja bit će prezentirana u veljači 2023. godine na državnom natjecanju FIRST LEGO League Challenge koje će se, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS), održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva – FER u Zagrebu.

Priprema za natjecanje nije samo u dizajniranju i programiranju robota te znanstveno-istraživačkom radu. Osim toga, ekipe će razvijati svoje komunikacijsko – prezentacijske vještine, a poseban naglasak bit će na razvijanju poduzetničkog duha kod djece i mladih pošto svaka ekipa mora sama prikupiti potrebna sredstva za troškove sudjelovanja na natjecanju (oprema, promotivni materijal, prostor, prijevoz…). Upravo s tim ciljem obje ekipe pripremaju svoje  “fundraising” kampanje koje će uskoro biti objavljene.

FIRST LEGO League jedinstveni je model projektnog učenja, jer osim robotike kao multidisciplinarne vještine, na način prilagođen djeci, razvija i mnogo drugih; sudionici će se dokazivati u istraživanju, prezentiranju, dokumentiranju, timskoj suradnji te uzornom ponašanju pred drugim ekipama i sucima koji će ih pratiti za vrijeme natjecanja.

U sklopu radionica, obje ekipe će također imati jedinstvenu priliku posjetiti Zvjezdarnicu u Tičanu gdje će koristeći LEGO robotičke setove imati priliku izgraditi i programirati svemirsku sondu i solarne panele te tako naučiti više o solarnoj energiji.

Za više informacija pratite stranice Centra Pozitron.

O programu

FIRST LEGO LEAGUE CHALLENGE je međunarodni, multidisciplinarni istraživački program koji u djeci budi znanstvenike koji promišljaju o problemima oko sebe i traže inovativne načine kako ih riješiti. Pokrenuto 1998. godine, dosad se provodilo u više od 100 država i okupilo preko 40 000 ekipa s više od 340 000 djece, FIRST Lego League Challenge nije obično natjecanje već proslava dječje marljivosti, znanja, mašte i suradnje koje promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Pritom omogućuje djeci razvijanje i jačanje tehničke pismenosti te logičkog razmišljanja.

O Centru za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje – Pozitron          
Centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje POZITRON nastao je kao inicijativa nekoliko entuzijasta sa željom za pružanjem što kvalitetnijeg obrazovanja djece i mladih u području računalstva, robotike, 3d printanja, programiranja i ostalih područja djelovanja sukladno ciljevima Udruge Pozitron. Članovi udruge su mahom nastavnici stručnih predmeta iz područja računalstva s velikim iskustvom u projektnom radu iz navedenih područja. U suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i Srednjom školom Zvane Črnje Rovinj, Pozitron organizira razne STEM radionice za srednjoškolce. U planu je i organizacija radionica za sve uzraste, od vrtića do srednje škole te za umirovljenike, u suradnji s udrugom Sonda, Zajednicom Talijana Vižinada te Općinom Vižinada i ostalim subjektima. U 2021. godini polaznici robotičkih radionica Pozitrona predstavljali su Republiku Hrvatsku na svjetskom prvenstvu iz robotike „FIRST Global Challenge 2021“ kao Team Croatia te su u suradnji s ekipom iz Australije osvojili treće mjesto u svojoj kategoriji.

Sonda Kreativni centar     
Sonda Kreativni centar, ima za cilj potaknuti turistički i gospodarski razvoj zajednice u kojoj djeluje kroz društveno korisne i edukativne sadržaje. Kreativni centar osmislio je i izgradio Studio Sonda, nezavisan hrvatski kreativni studio za dizajn i komunikacije, smješten u malom istarskom gradiću Vižinadi. Kreativni centar mjesto je u kojem Sonda  surađuje sa zajednicom, klijentima i partnerima, stvarajući relevantne brendove, proizvode i projekte koji ostvaruju realan tržišni uspjeh, ali prije svega povezuju i stvaraju bolje društvo. Studio Sonda djeluje već 16 godina i do sada je osvojio više od 130  domaćih i međunarodnih nagrada za kreativnost i učinkovitost u oglašavanju, uključujući i nagradu Cannes Lions, kao i dvije Best of Europe Effie nagrade za učinkovitost u oglašavanju.

Foto di Pexels da Pixabay - Ilustracija kompjuter

Županija objavila poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje digitalne transformacije

foto mup biciklistička utrka policija

Donosimo popis zatvorenih cesta po Istri zbog biciklističke utrke CRO RACE