in

VRSAR: Znanstveno-edukacijski centar u Kontiji bit će energetski samoodrživ

Bliži se kraj izgradnje znanstveno-edukacijskog centra u šumi Kontija, koji će biti opremljen za provođenje edukacija u prirodi, ali i za upravljanje prirodno zaštićenim područjem i provedbu znanstvenih istraživanja. 
Stavljanjem ovog centra u funkciju Vrsaru i cijeloj Istri osigurat će se ogroman iskorak u infrastrukturnom i sadržajnom smislu u domeni obrazovanja i edukacije u prirodnim područjima, ali i u podršci stručnom i znanstvenom pristupu upravljanja i očuvanju prirodno vrijednih područja, doznajemo u Općini Vrsar.

Osobitu vrijednost projektu ZEC daje gotovo potpuna samoodrživost.
Pitku vodu će osiguravati podzemni spremnik zapremine od 30.000 litara, grijat će se putem sustava dizalica topline, a električnu energiju će proizvoditi stotinu solarnih panela koji su postavljeni na krovu objekta. 

Podsjetimo: zahvaljujući EU projektu KLIM u tijeku je izgradnja ZEC-a, investicije vrijedne gotovo 8 milijuna kuna. Budući centar je zamišljen kao mjesto gdje će djeca i mladi stjecati nova saznanja i razvijati ljubav prema prirodi i znanosti.

Općina Vrsar, kao vodeći partner, u suradnji s Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica provodi EU projekt „KLIM Kontija-Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, financiran u sklopu Operativnog programa  Konkurentnost i kohezija s razdobljem implementacije od kolovoza 2018. do prosinca 2021. godine.

Projekt KLIM provodi se sa svrhom održivog korištenja i zaštite prirodno zaštićenih područja šume Kontija i cijelog Limskog zaljeva kroz izgradnju znanstveno edukacijskog i prezentacijskog centra šume Kontija, ali i osiguranjem brojnih dodatnih popratnih sadržaja u skladu s uvjetima zaštite prirode. Također, želi se doprinijeti široj viziji razvoja Limske drage.

ZEC se gradi na mjestu ruševne zgrade, odnosno stare stancije u šumi Kontija. Građevinski se objekt planira završiti do kraja ožujka, a njegovo svečano otvaranje očekuje se krajem svibnja kad će se završiti s uređenjem interijera i opremanjem objekta svom potrebnom opremom za provođenje jednodnevnih ili višednevnih znanstveno edukativnih događanja.


NOVIGRAD: Dragana Sapanjoš vodila radionicu za članove Ateliera Agata

Detalji tragedije kod Plomina: Prevelika brzina oduzela još dva života