in

Zapadna obala Istre stanište za 162 DOBRA DUPINA: „Samo ako se odgovorno ponašamo prema njima, moći ćemo im se diviti i u budućnosti“

Foto WWF Adria

U Poreču je održano uvodno predavanje kapetanima za dobivanje certifikata ‘Dolphin Friendly Boat’, partnerskog projekta udruge Vivamar i World Cetacean Alliancea

U sklopu partnerskog projekta udruge Vivamar i World Cetacean Alliancea (WCA) pod nazivom ‘Dolphin Friendly Boat’  ovog je tjedna u Poreču istarskim kapetanima održano uvodno predavanje o odgovornom promatranju dupina tijekom plovidbe. Sve s ciljem zaštite tog predivnog, ali ugroženog morskog sisavca.

Tom su prilikom svi sudionici imali priliku saznati zašto su dupini u Jadranu zaštićeni te se upoznati s biologijom dobrog dupina koji redovito obitava u Jadranskom moru pa ga se često može vidjeti i uz obalu Istre. Kapetani su dobili i globalne smjernice pod nazivom ”Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinima” koje na jednom mjestu donose dobre svjetske prakse koje bi i hrvatski moreplovci trebali slijediti. Vivamar udruga je također kratko predstavila i svoje istraživanje o dobrim dupinima na zapadnoj obali Istre koja je postala važno stanište za 162 dupina koliko ih Vivamar ima u svom katalogu. Istraživanje je 2017. godine objavljeno u prestižnoj znanstvenoj reviji Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom koja izlazi u sklopu Cambridge University znanstvenih časopisa. 

Inače, udruga Vivamar djeluje kao mala neprofitna i znanstveno usmjerena organizacija koja se bavi očuvanjem mora i istraživanjem morskih sisavaca. Od 2012. godine proučava utjecaj nautičkog turizma na ponašanje dobrog dupina na području zapadne obale Istre, a ustanovila je kako je u posljednjih pedeset godina populacija dobrog dupina u Jadranskom moru smanjena za oko 50 posto te se zbog pritiska na morski ekosustav vjerojatno i dalje, nažalost, smanjuje. Stoga su aktivnosti poput redovitih edukacija o pravilima ponašanja u njihovoj blizini od ključne važnosti za njihovo očuvanje i opstanak.

Porečka hotelijerska tvrtka Valamar Riviera u okviru krovnog programa Zeleni Valamar podržava različite projekte i inicijative usmjerene na zaštitu okoliša, kako u okviru redovnog poslovanja tako i u smislu edukacije gostiju, zaposlenika i šire lokalne zajednice o važnosti očuvanja Jadranskog mora i njegove obale.  

Uvodno predavanje bilo je besplatno za sve zainteresirane, a iz udruge su poručili kako se nadaju da će u budućnosti polaznika ovakvih edukacija biti još i više, priopćeno je iz Valamara.

„Samo ako ćemo se odgovorno ponašati prema dupinima, moći ćemo im se diviti i u budućnosti“,  izjavila je Darja Ribarič, biologinja i predsjednica Udruge Vivamar.

Hrvatska reprezentacija PRVAK SVIJETA! Čestitke porečkim kuglačicama Nataši Ravnić i Marijani Liović

OPĆINSKA INVESTICIJA „TEŠKA“ SKORO 2 MILIJUNA KUNA -Gotove nove klupske prostorije Nogometnog kluba Funtana