in

U Italiji koronavirus uzeo drugu žrtvu, izvanredno stanje i u susjednoj regiji Friuli-Venezia Giulia

Ilustracija

U subotu je dvoje ljudi u Italiji preminulo od zaraze koronavirusom, a 34 ih je zaraženo, prenosi La Repubblica.

Prva žrtva koronavirusa u Italiji je 78-godišnji Adriano Trevisan iz Padove. U bolnicu je bio zaprimljen skupa s još jednom zaraženom osobom koja je trenutno stabilno.

Druga žrtva je žena, također 78-godišnjakinja, iz pokrajine Lombardije, a prethodno je bila hospitalizirana u Codognu gdje je čekala rezultate brisa.

U Italiji je samo danas potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze, a svi zaraženi su stanovnici regija Lombardije i Venete.

Riccardo Riccardi, potpredsjednik regije susjedne nam Friuli-Venezia Giulia, zajedno s predsjednikom Fedrigom potpisao je deklaraciju o izvanrednom stanju s ciljem suočavanja sa zdravstvenim rizikom. Odluka ostaje na snazi do 31. srpnja, prenose talijanski mediji.

U Italiju su se vratili i putnici s kruzera Diamond Princess, čak njih 19, a prebačeni su u poseban centar u kojem će biti u karanteni.

Podsjetimo, u manje od 24 sata broj osoba koje su pozitivne na potencijalno smrtonosni Covid-19 u gradiću Codogno, 60 kilometara jugoistočno od Milana, narastao je s 0 na 14. “Očekivali smo to, iako smo se nadali da se neće dogoditi”, rekao je povjerenik za zdravstvo Lombardije Giulio Gallera. Prvi oboljeli u Codognu je 38-godišnji muškarac kojemu je zaraza potvrđena u četvrtak navečer, iako je od srijede u bolnici. S obzirom da nije bilo očite poveznice s Kinom, liječnici ga nisu odmah tretirali kao mogućeg oboljelog od koronavirusa. Njegova se supruga sjetila da je nedavno večerao s prijateljem koji se vratio iz Kine. Virus je s njega prešao na njegovu trudnu suprugu, prijatelja s kojim je trčao, pet liječnika i sestara te tri pacijenta u bolnici u koju je došao, kao i tri starija muškarca.

Vlasti su najavile zatvaranje svih prostora javnog okupljanja u Codognu i u devet okolnih mjesta. Ministar zdravstva Roberto Speranza je rekao da će škole, većina dućana i kafića biti zatvoreno i da se otkazuju sportski događaji.

POLICIJA će u noći sa subote na nedjelju pojačano kontrolirati vozače u cijeloj Istri

Priveden muškarac zbog pokušaja ubojstva žene u Medulinu