in

Baratski susret ZAKANTAJMO ISTRIJANSKE KANTE okupio kantadure iz cijele Istre – najmlađe sudionice Anja i Petra Ferenčić

Tradicionalni susret istarskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante“ svake godine u selu Barat u Općini Kanfanar sredinom rujna okuplja kantadure iz cijele Istre. Tako je bilo i protekle subote, 14. rujna.

Tijekom duge tradicije održavanja susret je postao poznat kao jedini skup čiji izvođači izvode tradicionalne istarske pjesme i napjeve isključivo kroz dvoglasje tijesnih intervala, kao poseban folklorni stil pjevanja svojstven za područje Istre i Hrvatskog primorja te, kao takav, zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i jedno od hrvatskih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Uz pjevanje na tanko i debelo na susretu se mogao čuti i specifičan način pjevanja „bugarenje sjeverne Istre“.

Pjevanje „na tanko i debelo“ i ove je godine predstavilo na desetke kantadura koji su u Barat stigli iz svih krajeva Istre.

Posebno raduje činjenica da se iz susreta u susret pojavljuju i novi, mladi kantaduri, što daje nadu da će ovaj segment istarske tradicijske baštine ostati očuvan. 

Vrijednost ovog susreta prepoznata je i od struke te je krajem 2018. godine manifestacija „Zakantajmo istrijanske kante“ osvojila i nacionalnu nagradu „Simply the best“ u kategoriji manifestacija koje njeguju tradicijsku baštinu.

Manifestaciju uz pokroviteljstvo Općine Kanfanar organizira Danijele Pernić, čiji je pokojni otac Renato Pernić i pokrenuo susrete istrijanskih kantadura još 1995. godine.

Od 2004. nakon promocije i izdavanja dvostrukog  CD-a “Naša kanta, naša besida”, čiji je inicijator i voditelj susreta domaćin Davor Ban, manifestacija se udomaćila u Prikodražanskoj metropoli.

Manifestacija je održana 23. put, a 16.  put u Baratu na tradicionalnoj lokaciji ispred crkve svetog Petra u Okovima.

Među sudionicima izdvajamo Noela Šurana i Mariju Rojnić, Đordana Sirotića, Dianu Banko, Katju Sirotić, Milenu Bile i Antona Rojnića, potom  Tone i Nelu Cerin s kćerkom Rozanom i zetom Albertom Šverkom, KUD Rudar iz Raše (Đina Bučića – tarankanje uz meh, Remiđa Batelića i Serđa Mikuljana).

Zatim bili su KUD Mate Balota Rakalj (Cvitko Brgić i Nevija Gregorinić), Marija i Milan Kranjčić iz Žminja, Paola i Franko Kos i Kosi i Bruno Matošić iz Sv. Nedelje, Luciano Kliman i Milan Orlić, Kristijan Vicel i Mauricio Mirković, te brat i sestra Radolović Danijel i Emili iz KUD Mendula iz Medulina.

Najmlađe sudionice bile su sestre Ferenčić, 10-godišnja Anja i 6-godišnja Petra iz Krase.

ZDRAVSTVENI TURIZAM U HRVATSKOJ: U Zagrebu otvoren poslijediplomski studij „Dentalno-medicinski turizam“ koji mogu upisati svi, ne samo stomatolozi

MUP nabavlja novi sustav za očitavanje registarskih pločica vrijedan 230.000 eura