in

CROFISH U POREČU – Sajam ribarstva uz čak 280 svjetskih brendova, predavanja, cooking show i brodove hrvatske ratne mornarice

Foto Tanja Kocijančić

Međunarodni ribarski sajam Crofish održat će se u sportskoj dvorani Žatika u Poreču od 22. do 24. studenog uz pregršt raznovrsnih događanja – od sajma ribarske opreme koji ove godine broji 95 izlagača i više od 280 poznatih svjetskih brendova do predavanja, sportskog ribolova, regata, pokaznog ronjenja i cooking showa.

Bogati program predstavili su danas u prostoru nekadašnje tvornice ribe Školjka koji koristi Jedriličarski klub Horizont direktor sajma Crofish i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić i njegov zamjenik Andi Vitasović, gradonačelnik Loris Peršurić, pomoćnik županijskog pročelnika za poljoprivredu Graciano Prekalj, tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić i predsjednik Hortizonta Božidar Mihić.

Presica u bivšoj Školjci/Foto Tanja Kocijančić

-Sajam svake godine i ima sve više izlagača, premda je ribarski sektor imao i bolje trenutke. Prilika je to da razgovaramo o otvorenim problemima koji tište naš sektor, a sve to uz bogatu ponudu sportskih i drugih popratnih događanja, istaknuo je Momić, dodavši da Crofish ne bi bio moguć bez potpore Grada Poreča, Istarske županije i resornog ministarstva.

Prekalj je podsjetio da je Crofish potekao iz prekograničnih projekata tri talijanske regije i Istarske županije prije 18 godina, te da se takva suradnja nastavlja i danas. Pa će se na Crofishu održati i sastanci s talijanskim i slovenskim partnerima u projektu Adri.Fish, što je skraćeni naziv za promociju održivog ribarstva u Sjevernom Jadranu.

Peršurić je istaknuo da je Crofish postao sinonim za mjesec studeni u Poreču, te je još jedan važan događaj izvan glavne sezone koji je motiv dolaska gostiju.

-Veseli me da je naš grad domaćin još jednom sajmu, nakon Vinistre, Promohotela, Promoarha i Sportfesta, naglasio je gradonačelnik i dodao da će Poreč opet pokazati da ima svu potrebnu infrastrukturu za organizaciju tako velikog događaja.

U ime Horizonta Mihić je najavio da će za vikend organizirati regatu Crofish, tj. Prvenstvo Hrvatske u klasi Optimist za djecu do 12 godina. Okupit će se tako na Pešekri više od stotinu djece koji će se natjecati i boriti s valovima i vjetrom. „Zahvaljujući regatama i našim aktivnostima mališane od malih nogu učimo o vrijednostima mora“, naglasio je čelnik Horizonta.

Sajam će se prostirati na površini od 3.800 četvornih metara unutarnjeg i vanjskog prostora u i ispred dvorane te na rivi. Crofish je jedini sajam ribarstva u Istri gdje će biti izložen bogat asortiman proizvoda za cijeli sektor ribarstva, oprema za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautička oprema.

U sklopu sajma predstavnici ribarskog sektora održat će sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, a prisustvovat će i različiti klasteri, ribarske zadruge i udruge, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara i drugi, kao i kolege iz talijanskih srodnih institucija.

Svakako zanimljivo za širu publiku bit će na porečkoj rivi gdje će se moći razgledati plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva obrane koji će stići s ratnim brodom „Hrvatska Kostajnica“, potom bit će ondje i drugi ribarski brodovi, plovila ribarske inspekcije i drugi.

Ponovno će u sklopu sajma biti predstavljen hrvatski ronilački-edukativni projekt „Pogled u plavo“, pa će u bazenu biti omogućeno pokazno ronjenje i djeci i odraslima.

Spomenimo i natjecanje Kup Istre u podvodnom ribolovu, regatu u organizaciji Horizonta, tj. Državno prvenstvo u jedrenju, te Crofish „Tu tu“ vlakić koji će i ove godine besplatno prometovati na relaciji gradska riva – dvorana Žatika u petak od 12 do 16 sati i subotu i nedjelju od 10 do 16 sati.

Organizator sajma je Obrtnička komora IŽ, a pokrovitelji predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Istarska županija i Grad Poreč.

Bogat program po danima pogledajte na službenoj stranici sajma www.crofish.eu.

U čast MAVROVE – Mjesni odbor Varvari otvara izložbu svojih kreativaca

KLAUDIO ŽIGANTE ovogodišnji dobitnik porečke Nagrade Sv. Mauro