in

Fešta u subotu: Sretan 25. rođendan LIMENOJ GLAZBI VIŽINADA! Donosimo priču kako su počeli i tko ih je sve vodio

Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada proslavit će u subotu, 23. studenog, s početkom u 18 sati svoj 25. rođendan. Bogati koncert s puno iznenađenja održat će se u Domu kulture.

Velik jubilej bio je prigoda za razgovor s predsjednicom Zajednice Talijana Nedom Šainčić Pilato, koja je istaknula da njihov orkestar već desetljećima njeguje kulturnu aktivnost u kojoj ravnopravno sudjeluju ljudi svih dobnih skupina iz različitih zanimanja, stvarajući nove kulturne vrijednosti.

Ono što je posebno vrijedno u ovoj maloj općini – orkestar okuplja puno mladih ljudi, što mu daje posebnu vrijednost.

Krenimo malo u povijest.

Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada prvi je put osnovana 1906. i djelovala je neprekidno do 1948. godine. Na inicijativu Zajednice Talijana Vižinade i postojećih glazbenika, uključujući tadašnjeg predsjednika ZT-a Antonija Boccatija, ponovo je ustrojena 1993. godine.

Potom su 1993. godine, pod vodstvom maestra Klaudija Žigantea iz Poreča, s četrdesetak članova, započeli tečajevi teoretskog dijela. Već od samoga početka Limena glazba je s pretežito mladim članovima punim entuzijazma brzo napredovala i održala svoj prvi skromni Božićni i Novogodišnji koncert 30. prosinca 1994. I od tada je postao tradicionalan.

Od 2013. novi dirigent je Alen Bernobić. Limena glazba danas okuplja tridesetak aktivnih članova razdoblju. Godinu dana kasnije odrađena je prva grupa solfeggia, te 2017. i ove godine solfeggio polazi 18 novih članova. Od 1995. godine redovito sudjeluju na svim susretima istarskih puhačkih orkestara, a 2011. Vižinada je ugostila 36. susret limenih glazbi. Povodom stogodišnjice postojanja prve limene glazbe u Vižinadi snimljen je prvi CD, a 2017. drugi.

Prvi predsjednik Bande bio je Egidio Beato, zatim Luciano Gržinić, a od 2008. godine Adriano Zaulović.

-Danas bend ima tridesetak članova. Orkestar je postigao vidljiv napredak u repertoaru koji je vrlo opsežan i poseban: od barocca, rocka, jazza i punka do marševa. Puhački orkestar daje vrijednost i smisao, prijateljstvom i plemenitom snagom prijateljstva. Glazba donosi zvuk, ali i više od toga, jer potiče i obogaćuje naše emocije, čineći naš duh i tijelo skladnim. Neka naša ljubav i privrženost budu izvor uzbuđenja i entuzijazma za malu zemlju i njene stanovnike pune zahvalnosti, tako da je ona uvijek vitalna i neka tako ostane i narednih stotinu godina, zaključila je Neda Šainčić Pilato.

FUNTANA: U pripremi bogati ADVENT s radionicama, predstavama, izradom kolačića u kuhinji Bake Mraz…

POREČ: U Galiji 27. studenog predavanje dr. Mamontova o prevenciji raka prostate