in

Inovativne tehnike i procesi imperativ u prehrambenoj proizvodnji u cilju postizanja dodane vrijednosti jadranskih ribljih proizvoda

Foto Prizefish PROMO

Krilatica projekta: „Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more!”

Naziv projekta PRIZEFISH “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

Ribarska zadruga „Istra“ osnovana je 24. travnja 2004. godine. Godinama uspješno otkupljuje i plasira ulove svojih članova i kooperanata domaćim i stranim kupcima. Nakon ulaska u EU, stvorila se nova mogućnost na tržištu za prodaju školjkaša koje do tada nisu mogli izvoziti. Naredne tri godine nakon ulasku u EU ostvarila je svoje najbolje rezultate, kako ulovne tako i financijske, a najviše se istaknula prodaja kamenica i listova. Zahvaljujući tadašnjim rezultatima zadovoljila je kriterije za dobivanje priznanja od Ministarstva poljoprivrede kao organizacija proizvođača za navedene vrste, skraćeno OP ISTRA. Primarna djelatnost zadruge se i danas temelji na ulovu ribe i školjkaša te izvozu. Ribarska zadruga danas broji 37 članova i nekolicinu kooperanata koji svakodnevno opskrbljuju kvalitetnom svježom ribom i morskim organizmima te se po ostvarenom prometu predstavljaju kao respektabilni poslovni subjekt na lokalnom i regionalnom tržištu.

 Budući da su se u određenim vremenskim periodima izlovljavale velike količine muzgavaca, sipa, lignja i drugih morskih organizama, što je uzrokovalo osjetan pad cijena proizvoda u samom izvozu, zadrugari su odlučili kako bi bilo mudro sagraditi proizvodni pogon koji bi takve i slične kvalitetne proizvode čistio, filetirao, najmodernijom tehnologijom smrzavao, pakirao i uskladištio čekajući vrijeme turističke sezone kada će plasirati svoje gotove proizvode uz dodanu vrijednost. Taj se zamišljeni poslovni poduhvat i realizirao 2018. godine izgradnjom proizvodnog pogona u industrijskoj zoni Kaštelir-Labinci. Novoizgrađeni pogon sadrži strojeve i uređaje za procesuiranje ribe i muzgavaca, komoru za dimljenje, moderni ledomat, komoru za duboko zamrzavanje, šoker, te komoru za skladištenje smrznutih proizvoda ribarstva.

Inovativna tehnologija – projekt Prizefish

Kako bi se što bolje iskoristili resursi i strojevi koje proizvodni pogon posjeduje, krenuli su u internacionalni Interreg projekt Prizefish čija je osnova bila pronalaženje inovativnih procesa od samog ulova i prerade do stvaranja novog proizvoda i dodavanjem nove vrijednosti. Ribarskoj zadruzi je odobreno sufinancijanje od 85% u ukupnom iznosu od 243.940,00 €. Zahvaljujući projektu su uz pomoć stručnjaka osmislili proizvod koji je proizveden na inovativan način, putem adaptacije stroja Baader 601, uz pomoć kojeg su došli do mogućnosti mljevenja kozica na visokom pragu iskoristivosti do 80 % mesa, te su time stvorili osnovu za strojnu proizvodnju ribljeg burgera. Koristili su već postojeći stroj za otkoštavanje ribe i mesa, čija je prvotna namjena bila otkoštavanje filetnih ostataka i sitne ribe, te su ga prenamijenili u stroj za odljuskavanje kozica. Zahvaljujući inovativnom pristupu stroja dobili su ogroman iskorak u brzini procesa proizvodnje, čiji je kapacitet prerade do 300 kg/h, što značajno smanjuje inicijalnu cijenu koštanja inače skupih proizvoda. Novi proizvodi bi se odnosili na riblji burger, okruglice, štapiće od ribe, odnosno na mješavinu mesa kozice i bijele ribe. Na taj način bi se restrukturiralo sadašnje poslovanje ribarske zadruge kao primjer moguće diverzifikacije poslovanja.

Novi proizvod

Pilotiranje inovativnog proizvoda osnova je priključivanju na projekt Prizefish. Cilj projekcije je povećanje prihoda i dobiti kroz iskoristivost ciljne vrste, dodana vrijednost sezonalnih vrsta i očuvanje bioloških resursa. Projekt se zasniva na prekograničnoj suradnji Italije i Hrvatske te su odabrane ciljne vrste ribe one koje su vrlo zastupljene u jadranskom bazenu, a koje će stvoriti dodanu vrijednost putem prerade i time osigurati održivost te vrste. Odabrali su Parapenaeus longirostris (kozica) i vrstu iz obitelji Mugilidae (cipli). Ribarska zadruga je osmislila novi proizvod koji se sastoji od mesa kozica i cipla. Na taj je način nastao riblji burger koji je nutritivno vrlo bogat i cjenovno će biti pristupačan zbog inovativnog pristupa u samoj izradi. U burger se može kombinirati i meso od velike većine morskih organizama.

Istraživanje tržišta o stavovima i preferencijama potrošača u Hrvatskoj i Italiji pokazalo je kako će potrošači radije utrošiti svoj novac na kupnju svježe ribe nego smrznute. Povodom tog saznanja odlučili su isprobati nove tehnologije koje će omogućiti da se produži rok trajanja svježe pakiranom proizvodu. Jedan dio ispitivanja proizvoda proveli su u Hrvatskoj, no kako se radi o internacionalnom projektu, drugi su dio prepustili odvijanje u specijaliziranom laboratoriju MadicAir-a koji se nalazi u Padovi – gdje su stručnjaci radili na idealnoj recepturi, konzistentnosti smjese i na produljenju roka trajanja. Upotrijebili su nekoliko vrsta tehnologija među kojima je najznačajniji HPP tretman (High Pressure Processing – obrada pod visokim tlakom) uz pomoć koje su uspjeli produljiti rok trajanja svježem proizvodu s 15 na 30 dana. Nekoliko se burgera peklo kako bi se procijenila njihova strukturna cjelovitost prema prihvaćenim toplinskih profilima. Proizvod je fantastičnog punog okusa, sadrži visoke hranjive vrijednosti, a biti će dostupan cjenovno širem potrošačkom krugu.

Ribarska zadruga „Istra“ ima puno planova za proizvodnju ribljih specijaliteta, međutim sve je još uvijek u fazi pripreme, ali se nadaju brzom pronalasku rješenja za plasiranje novih proizvoda na tržište.

U projektu je postojala sinergija između privatnog, javnog sektora te znanstvenih i istraživačkih institucija kojima je krajnji cilj bio postizanje dodane vrijednosti jadranskih ribljih proizvoda uz pomoć eko-oznaka koje ispunjavaju okolišne, ekonomske i društvene zahtjeve, očuvanje resursa u jadranskom bazenu, te održivost ribarenja kroz inovativne tehnike i alate u samom izlovu ribe. Sudjelovalo je ukupno 14 partnera, a vodeći parter je Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni. Vremenski okvir trajanja projekta je 30 + 6 mjeseci, odnosno kraj projekta je 31.12.2021. godine, a ukupni proračun projekta iznosi 3.120.000,00 €.

Nakon razvijene inovacije u proizvodnji odlučili su se nadovezati na još jedan projekt Investinfish, gdje su dobili ekonomsku analizu tržišnih niša i okvira pomoću kojih mogu odlučiti na temelju financijske situacije koji će biti potreban opseg proizvodnje u samom početku, te kako kasnije uspostaviti punu proizvodnju i zaposlenost.

Tarska vala

Jedna od višegodišnje tradicije Ribarske zadruge „Istra“ bila je organizacija izlova ribe u Tarskoj vali. Ovaj je tradicionalni izlov bio jedan od temelja u samim počecima i osnivanju zadruge u Istri. Nekada se takva vrsta izlova vršila i zatvaranjem uvale Peškera u Poreču i isto tako zatvaranjem uvale Limskog kanala. Danas je takva vrsta tradicionalnoga izlova preostala jedino još u Tarskoj vali a od velikog je značaja zbog staništa bogatog ribom. Nastoji se, u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i općinom Tar-Vabriga, održati taj tradicionalni događaj te da u budućnosti postane turistička atrakcija i jedan od zanimljivih sadržaja za dolazak posjetitelja u turističku destinaciju, a isto tako obrazovni projekt za školske ustanove.   

Horeca segment „Sve iz mora na jednom mjestu“

Da bi zadruga poslovala profitabilnije i bila u skladu sa izazovima na tržištu, osnovala je veleprodajni i maloprodajni lanac Horeca koji ugostiteljima, hotelskim lancima te ostalim kupcima nudi široki spektar domaće ribe, školjaka i rakova te vlastite prerađevine. U ponudi imaju isto tako uzgojenu ribu koja se u pogonu za preradu čisti i filetira, dok u nedostatku domaće ribe pribavljaju kvalitetnu uvoznu ribu. Proizvodi su pakirani u malenim količinama pa mogu biti korišteni i za kućnu uporabu.

Novi asfalt u Kadumima

U Barbanu za vikend 46. Trka na prstenac