in

KOLEKTIVNA SADNJA DRVEĆA PO SVIM MJESNIM ODBORIMA: 25. listopada u Poreču podijelit će se 300 sadnica – besplatno

Foto MO Žbandaj

I Poreč se pridružio nacionalnoj akciji Kolektivna sadnja drveća, a sadnja po svim mjesnim odborima traje već od početka tjedna. Za ovu akciju rezervirana su sredstva u gradskom proračunu, a realizaciji su se pridružili i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji razvoze sadni materijal i pomažu u sadnji i gnojidbi stablašica, priopćeno je iz Grada Poreča.

Kako bi se što više građana uključilo u ovu hvalevrijednu akciju, u petak, 25. listopada, s početkom u 9 sati na Velikom gradskom parkiralištu svim zainteresiranim sugrađanima besplatno će se podijeliti više od 300 sadnica autohtonih stabala koja će zasaditi na svojim područjima.

Sugrađani će po preuzimanju sadnice ostaviti svoje podatke, a pozivaju se svi da fotografije posađenih stabala dostave na mail adresu info@porec.hr, kako bi po dovršetku akcije vidjeli koliko je i gdje stabala na području Poreča posađeno.

Ukupno će se tijekom akcije u Poreču posaditi više od 500 stabala poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema i drugih vrsta. Mjesni odbori prvenstveno sade drvorede te kraj dječjih igrališta, vrtića i škola, dok pojedinci mogu sami odabrati gdje žele posaditi stablo.

Podsjetimo, putem Facebooka, otvaranjem grupe ‘Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27.10.2019.’ pokrenuta je hvalevrijedna akcija kojoj se u samo nekoliko dana pridružilo 15-ak tisuća osoba, a taj je broj sada i mnogo veći te se akciji uz pojedince pridružio i veliki broj gradova.

– Kod nas je priča krenula tako što se Gradu i meni javila naša sugrađanka Daniela Božić pismom namjere za tu akciju, kojoj smo se odmah priključili. Svake godine u Poreču imamo redovne aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode. Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih, naglašava gradonačelnik Loris Peršurić i dodaje da Grad kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina te da samo na javnim površinama, bez privatnih i ostalih parcela, ima više od 40 posto zelenila.

POREČ obilježava Dan sjećanja na pad VUKOVARA filmom „GLAVU GORE, RUKE NA LEĐA“ – Gostovat će i svjedoci pada grada i odvođenja u logore

LAMPIONI DOBROTE NAD POREČOM – SVJETLA DOBROTE ZA ANTONIJU – Donosimo program humanitarne akcije i gdje se već danas mogu kupiti lampioni