in

Poreč obilježava Sv. Maura svečanom misom i dodjelom nagrade

Poreč će i ove godine 21. studenog, obilježiti blagdan sv. Maura, zaštitnika grada i Porečke biskupije, iako u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja.

Središnji događaj je svečana misa u čast sveca zaštitnika, koja će se održati u subotu s početkom u 10,30 sati, u Eufrazijevoj bazilici, a predvodit će je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije. Misno slavlje ove će se godine održati bez velike procesije ulicama grada s relikvijama sveca koja je tradicionalno dio blagdanskih svečanosti, sve u skladu s propisanim mjerama. Istoga dana u 18 sati, u porečkoj katedrali misu će predvoditi mons.dr. Dražen Kutleša, nadbiskup, apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije i koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije. Po završetku mise održat će se podjela plaketa zaslužnim vjernicima.

Uvod u proslavu blagdana označit će dodjela nagrade Sveti Mauro koju Pučko otvoreno učilište Poreč dodjeljuje osobama zaslužnim za značajan i trajan doprinos u kulturi i drugim područjima djelovanja ustanove. Uručenje nagrade dobitniku održat će se u četvrtak, 19. studenog, u zatvorenom obliku i u krugu obitelji, bez prigodne svečanosti. 

Također, dan uoči blagdana, u petak, 20. studenog, Mjesni odbor Varvari održat će tradicionalnu, osmu izložbu umjetničkih radova njihovih mještana. Ove će godine izložba biti postavljena u virtualnom obliku. Događaj se može pratiti putem društvene mreže Facebooka, a početak je u 19 sati.

Ove godine zbog epidemioloških mjera izostat će i velik dio događanja povodom blagdana sv. Maura, od tradicionalnog festivala palente na Trgu slobode, sportskih natjecanja klubova i udruga, sve do dobrotvornog koncerta u organizaciji Grad Poreča. Lani je koncert održao Petar Grašo, za obitelji Bašić i Tamburin, a želja je da se humanitarni koncerti za blagdan porečkog patrona nastave i narednih godina.

VIDEO: Policijska klapa Sveti Mihovil novim spotom odala počast Vukovaru

Poreč: Još dvije besplatne edukacije u sklopu Globalnog tjedna poduzetništva