in

POREČ TROPHY u nedjelju 22. put – Sudjeluju i biciklisti koji voze Giro d’Italia

Foto Tanja Kocijančić

U Poreču su danas na konferenciji za medije predstavljene dvije od tri najdugovječnije profesionalne biciklističke utrke Istrian Spring Trophiesa: 22. po redu Poreč Trophy (Trofej Poreč) u nedjelju 7. ožujka te 17. Istrian Spring Trophy (Istarsko proljeće) koje će se odvijati idućeg tjedna. Zahvaljujući biciklistima i njihovim timovima očekuje se da će se ostvariti 5.000 noćenja.

Nenad Velenik na presici – Foto Tanja Kocijančić

Nakon prekjučer održanog Umag Trophyja slijedi Poreč Trophy koji će se ove godine održati 22. put zaredom. Start biciklista je u 11 sati ispred hotela Parentium u Zelenoj laguni. Vozit će se desno prema dvorani Intersport centar, zatim idu na glavnu cestu i sreću prema Taru, gdje će biti cilj. Utrka će trajati do 14.30 sati. Natjecatelji će odvoziti ukupno 154 kilometara i to u sedam krugova po 22 kilometara na relaciji Poreč – Tar – Labinci, objasnio je na presici sportski direktor i osnivač utrke Ivica Gržinić. Uz njega su bili direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, direktor Istrian Spring Trophiesa Ivan Črnjarić i jedan od najboljih biciklista iz jedinog domaćeg tima koji se natječe – Meridiana Kamen Team – Antonio Barać.

– Aktion/Rennszene – Querformat – quer – horizontal – Event/Veranstaltung: 9. Umag Trophy – Umag nach/to Umag 154.0 km – Ort/Location: Umag – Region: Istria Istrien – Land/Country: Hrvatska Croatia Kroatien – Datum/Date: 03.03.2021

S obzirom da je upravo Poreč Trophyjem prije 22 godine započela još jedna odlična sportska priča našeg poluotoka, kasnije objedinjena u krovni naziv Istarski proljetni trofeji/Istrian Spring Trophies smatrali su važnim javnost upoznati s velikom vrijednosti koja se razvila u prethodna dva desetljeća, a koju su potvrdili i ovogodišnji sudionici: renomirani profesionalni biciklisti pristigli iz različitih krajeva Europe i svijeta kod čega zbog propozicija Međunarodne biciklističke federacije (UCI) nije bilo niti moguće prihvatiti sve prijavljene.

Velenik je naglasio veliko zadovoljstvo što su ponovno domaćini ovih utrka, koje će u ovo doba godine, odnosno u doba korone, donijeti TZ-u Poreč čak 5.000 noćenja. S obzirom na situaciju značajna je to brojka, a ujedno veseli vijest da su zahvaljujući ovim sportašima i cijeloj njihovoj pratnji dva otvorena porečka hotela puna.

“Ova vremena kada nije lako organizirati bilo što, svjetski biciklistički sport ipak je stigao u Istru. Lako je kada su vremena sretna, ali kada su teška kao ova u kojima živimo lijepo je vidjeti da je Istra popunila više od 5.000 noćenja kroz 15 dana i to uoči predsezone. Nadam se da će sve proteći u najboljem redu i da će se svi sudionici vratiti u svoje destinacije sretni i zdravi i s lijepim dojmovima”, rekao je Velenik.

Veliko je to priznanje organizatoru Meridiana Kamen Teamu iz Pazina, ali i cijeloj Istri kao regiji u koju su rado pristigli svjetski sportski profesionalci unatoč činjenici da se natjecanja održavaju bez publike i pod strogim pravilima UCI-a, Nacionalnog stožera RH te Stožera Istarske županije, istaknuo je direktor utrke Črnjarić

Napominjemo da su utrke Istrian Spring Trophiesa ove godine, među 29 timova, počašćene i sudjelovanjem s čak 3  tima iz najviše svjetske Pro Team kategorije: Equipo Kern Pharma iz Španjolske te talijanskih timova Bardiani CSF i Vini Zabu koji će nastupiti i na ovogodišnjem Giru d’Italia, naglasio je Gržinić i naglasio da su morali ispuniti stroge protokole vezano za covid-19, te da su dobili sve potrebne dozvole od nacionalnog i istarskog stožera civilne zaštite.

Vini Zabu Team je ujedno iznjedrio i prekjučerašnjeg pobjednika Umag Trophyja, mladog i izuzetno perspektivnog biciklističkog majstora kojeg prate referentni svjetski mediji, Jakuba Mareczkog.

Naglasili su da će se Istarsko proljeće održati od 11. do 14. ožujka. Vozit će se etape diljem Istre, svakog dana po 160 kilometara. Prvog će se dana voziti od Poreča sa startom, zatim slijedi etapa start Vižinada – cilj Motovun, potom od Marčane do Umaga, odnosno Stella Marisa, o čemu ćemo naknadno detaljno izvijestiti.

Bez sponzora ovih utrka ne bi bilo, pa su zato direktori utrka pohvalili Umag i Poreč i njihove turističke zajednice, Kamen Pazin, HEP, Janaf, Valamar Rivieru i Plavu lagunu, te MUP koji im je također izašao ususret tako što svoje usluge neće naplatiti.

Sve o potpori za očuvanje radnih mjesta za ožujak

POREČ: Na plaži Materada stižu klupa za dojenje i moderno dječje igralište