in

POREČDOX od 4. studenog: Maradona, Pavarotti, Michael Jackson, filmovi o Porečanima, radionice, izložbe i koncerti…

Međunarodni festival dokumentarnog filma PorečDox i ove godine u Poreč dovodi najnovija filmska ostvarenja domaće i strane produkcije. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 4. do 9. studenog na programu će se naći 20-ak dokumentaraca. Osim raznovrsnog filmskog programa u kojemu će zaista svatko pronaći nešto za sebe, posjetitelje čekaju druženja s filmašima, izložba fotografija, after partyji u caffe baru Corner…

Đelo Hadžiselimović u ulozi moderatora otvorit će 9. Poreč Dox, koji se ove godine ponosi izuzetnom zastupljenošću domaće, pa i zavičajne produkcije te suradnjom s HBO-om, dok teme pokrivaju široki spektar – od filmova nabijenih adrenalinom i neustrašivim ljudskim duhom do socijalno angažiranih i profila glazbenika.

Festival otvara HBO dokumentarac Diego Maradona, film o boravku Argentinca u Napoliju, nakon kojeg u foajeu kazališta nastupa Svemirko.  Utorak na festivalu obilježit će projekcija radova radionice stop-animacije za djecu viših razreda osnovnih škola Mala crvena točkica, nakon koje slijedi projekcija filma TI u off programu. U Maloj galeriji otvara se izložba fotografija Radite to u svoja četiri zida Luke Pešuna, a večer se nastavlja projekcijom filma McQueen – osobnog pogleda na izvanredan život, karijeru i umjetnost dizajnera Alexandera McQueena.

U 22 sata igra prvi dio HBO-ovog dokumentarca Napuštajući Neverland – prikaz kontinuiranog zlostavljanja i prijevare, dokumentiranja moći zvjezdanog statusa Michaela Jacksona koji je omogućio da se slavna osoba ubaci u živote zadivljene djece i njihovih roditelja.

Srijeda je posvećena domaćim snagama – u 18 sati igra film Mladena Đakovića i Ivana Tripara o nevjerojatnom putu i iskušenjima na najčuvenijem svjetskom reliju te pothvatu Cro Dakar Teama, čiji je član bio i Porečan Daniel Šaškin.

Večer će se nastaviti u avanturističkom duhu prikazom filma Polarni san o prvoj hrvatskoj ekspediciji na Južni pol. Istu večer prikazat će se i film Splav o jednom  znanstvenom eksperimentu – 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavi, a tijekom njihovog putovanja proučavala se sociologija nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Večer će zatvoriti projekcija drugog dijela Napuštajući Neverland.

Četvrtak na PorečDoxu obilježit će glazba i velikani različitih žanrova – večer otvara film Nebeska tema s najznačajnijim glazbenim autorima ex-Yu prostora.

Filmski tim koji nam se predstavio hvaljenim dokumentarcem „The Beatles: Eight Days a Week“ donosi nam svoj novi dragulj – „Pavarotti“, fantastičan film koji diže zastor i pokazuje nam ikonu koja je operu približila ljudima diljem svijeta. Dobitnik prestižne nagrade Oscar, redatelj Ron Howard, publiku stavlja direktno u prve redove u ovom prikazu Glasa… Čovjeka… Legende. Večer zatvara razgovor na platnu s Goranom Baretom, a u Corneru nas očekuje stand-up komedija Gorana Vugrinca.

Dox u petak donosi nesretnu priču našeg sugrađanina i oca. Teškim riječima, shrvan tugom i boli, bespomoćan i pred zidom trome birokracije, nezainteresiranog državnog aparata u Hrvatskoj i nenaklonjenih mu institucija u Srbiji, 63-godišnji Porečan Dario Pulin odlučio je podijeliti svoju životnu priču. U borbi za otetog sina sam više ne može ni korak dalje. Ovaj čovjek sada otvoreno traži pomoć hrvatskih institucija koje su mu, po njegovom mišljenju, dosad samo odmogle. Kaže da je žrtva prevare izvanbračne supruge Tatjane Hak koja je zajedničko, malodobno, tada jedva dvogodišnje dijete, 8. rujna 2015. trajno odvela u Srbiju. Kontakt sa svojim sinom više gotovo i nema. To ga razara.

Slična tema prati i film Tak je kak je u kojem ćemo upoznati Zvonka, oca koji već više od godinu dana ne viđa kćer iako ga je Centar za socijalnu skrb proglasio kompetentnijim roditeljem. Nakon ova dva filma slijedi tribina o pravima djece koji organizira Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u foajeu kina. Večer zatvaraju More sjena National Geographica i DJ set Stephani Prekali u Corneru.

Posljednjeg dana festivala posvećenog dokumentarnom filmu prikazat će se dokumentarni film o Društvu invalida Poreč te filmovi Pluf i Program tvog kompjutera, a glavni naslovi večeri su Putinovi svjedoci – film o Putinovom usponu na vlast i položaju koji drži već gotovo dva desetljeća te ovogodišnji kandidat za Nagradu Oscar – RBG, film o sutkinji Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg, koja je iza sebe je ostavila dugotrajno pravno naslijeđe i postala neočekivana ikona pop kulture. Live-actom u Corneru posljednju večer zatvaraju Undertakersi na afterDox partyju.

Organizator najmlađeg i najurbanijeg porečkog festivala je Pučko otvoreno učilište pod pokroviteljstvom HAVC-a, Istarske županije, Grada Poreča i Turističke zajednice Grada Poreča.

U sklopu proslave SV. MAURA: Jedriličarski klub Horizont Poreč domaćin Otvorenog prvenstva Hrvatske za klasu optimist

ISTRAMET: U subotu počinje kišna sezona, promjenjivo i toplo do daljnjeg