in

ISTRAMET: U subotu počinje kišna sezona, promjenjivo i toplo do daljnjeg

Rovinj/Foto Istramet/Nada Štoković

Studeni je na Jadranu prosječno najkišovitiji mjesec u godini, a prema kratkoročnim i dugoročnim prognozama ovogodišnji studeni će itekako opravdati taj status.

Petak će biti najstabilniji i najpovoljniji dan u razdoblju pred nama. Očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz vrlo svježe jutro i ugodnije temperature zraka u odnosu na protekla 2 dana. No kasno navečer doći će do porasta visoke naoblake, što je uvod u novo pogoršanje vremena.

Subotu će obilježiti oblačnije vrijeme uz mjestimičnu kišu, naročito na riječkom području i u gorju. Prema kraju dana jačat će jugo i oštro što je uvod u još kišovitiju nedjelju kada valja očekivati pravu “riječku kišu”.

Lokalno će pritom biti obilne kiše, naročito oko Učke, dok najmanje količine očekujemo na jugu i zapadu Istre. Bit će i vrlo vjetrovito, posebice u nedjelju kada na Kvarneriću može bit olujnih udara juga.

Iznadprosječna toplina do daljnjega

Sličan vremenski obrazac pratit će nas “do daljnjega”, odnosno vrlo vjerojatno veći dio studenoga. Hladniji zrak povlači se duboko u Rusiju, stoga od ranog dolaska jačih mrazeva nema ništa.

Temperaturno odstupanje u dijelovima Rusije bit će dulji period i 12-ak stupnjeva Celzija iznad prosjeka, a snježni pokrivač također će povući daleko na sjeveroistok.

POREČDOX od 4. studenog: Maradona, Pavarotti, Michael Jackson, filmovi o Porečanima, radionice, izložbe i koncerti…

VIŽINADA: Svijeće i cvijeće za one koji više nisu s nama