in

Porečki umjetnik Sebastijan Vojvoda izlaže u Splitu

Escape from the Mind Master/Bijeg od Gospodara Uma” naziv je izložbe kojom će se u Splitu predstaviti porečki umjetnik Sebastijan Vojvoda. Otvorenje izložbe zakazano je za sutra, 9. srpnja, u 21 sat u Salonu Galić.

Izložbi slika danas i ovdje prijeti opasnost da ju se smjesta kategorizira pod gotovo estradnu sklepovinu ‘novog hrvatskog realizma’, od koje najveću štetu trpe oni koje se pod taj nesuvisli nazivnik trpa. (Kao da bi ga bilo moguće sadržajno ili stilski razlikovati od primjerice, slovenskog, bosanskog ili švedskog.)

Vojvoda opasnost paušalnog svrstavanja u začetku eliminira zato što zasad još nije oformljena grupacija ‘nove apstrakcije’, no ako se takva odrednica uskoro i oblikuje tada bi ga se moglo staviti uz bok Duji Juriću u podvrsti pod imenom ‘updatirane apstrakcije’.

U Vojvodinu slučaju takva hipotetska kategorizacija proizlazi iz kombinacije između nečeg što podsjeća na duhovito (pa čak pomalo i karikaturalno) čitanje naslijeđa ruske avangarde, ponajprije El Lissitzkog i Maleviča, pa onda i Mondriana i, s druge strane, onog što je, ponovo, diskretna karikatura virtualnog grafizma – ogromnog povećanja provodnika otisnutih na minijaturnim elektronskim pločicama (situaciju koju je poprilično istražio, dakako, Jurić), zatim dijelova grafike nekih već i zaboravljenih kompjuterskih igrica i konačno pixela kao elementarnog konstrukta kompletnog virtualnog prostora. Ono što je atom u organici, to je pixel u digitalnoj slici.

Ne bi se, međutim, moglo reći da je ovdje prisutna bila kakva posveta, relacija, referenca ili bilo što slično s obzirom na spomenute klasike, nego da se radi o svojevrsnom propitivanju, ako ne i ironizaciji određenih vizualnih arhetipova koji su u međuvremenu poprimili gotovo epski ikonografski značaj. Istovjetan je pristup, odnosno čitanje, usmjereno na povijest kao i na sadašnjost – koju se ovdje duhovito poistovjećuje s bivšim pretpostavkama budućnosti koje je današnjica već adaktirala. Gledajući, naime, slikarsku interpretaciju tih pixela i elektronskih sinapsi, galopirajući tehnološki napredak i njih već odavno doživljava kao ‘daleku’ prošlost. Moglo bi se reći da se ovakvim obuhvatom motiva zapravo interpretira nekakvo ‘svovrijeme’, no, između redova te interpretacije kao da dopire šapat (kojeg je i autor zacijelo čuo, ako ne i potaknuo) kako je naš doživljaj, naša percepcija osnovnih grafičkih elemenata virtualiteta zastarjela… Uvećane pixele strelovito tehnološko ubrzanje kao da u svom virtualnom svemiru ostavlja poput spomenika počecima, a naizgled složene elemente elektronskih mikro instalacija nano današnjica je smjestila u muzeje, ne bi li djeci sutrašnjice na tim banalnim primjerima ilustracijom pojasnila kako je to sve počelo, piše u predgovoru kataloga koji je napisao Boris Greiner.

Sebastijan Vojvoda započeo je studij slikarstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu i nastavio ga na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Godine 2005. boravi kao stipendist na Umjetničkoj akademiji u Göteborgu (Švedska). Godine 2012. na ALUO u Ljubljani završava postdiplomski magistarski studij slikarstva. U Hrvatskoj i inozemstvu sudjelovao je na različitim umjetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj te će tako u sklopu izložbe podijeliti svoje znanje o mogućnostima obrazovanja za mlade umjetničke talente.

POREČ: Zbog najave lošeg vremena koncert Beats & Bites odgađa se za srijedu

IDE U ZATVOR: Pijana 52-godišnjakinja udarila nekoliko vozila, a onda pobjegla