in

POREŠTINA: Zabrana napuštanja prebivališta – Evo kako do propusnica

Građanima s prebivalištem na području Grada Poreča i pripadajućih naselja, kojima se izdaje propusnica temeljem točke 2.e (iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i ostalih potrepština) odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta od 23. ožujka 2020., Stožer civilne zaštite Grada Poreča izdaje propusnice na način da se:

–     ime i prezime, OIB, adresa, broj telefona, e-mail 

–          razlog korištenja propusnice

dostave na mail adresuinfo@porec.hr.

Skenirana i ovjerena propusnica će se dostaviti mailom na adresu pošiljatelja.

Zahtjev za izdavanja propusnice može se dostaviti i putem telefona 052/451-099 te će ga ispuniti dežurna službena osoba. Vrijeme izdavanja propusnica je radnim danom od 8 do 12 sati, a zahtjevi koji pristignu nakon 12 sati bit će izdani sljedeći dan.

Još jednom napominjemo, vezano uz brojne upite s područja drugih općina i gradova da se obrate Stožerima civilne zaštite svojih općina ili Stožeru civilne zaštite Istarske županije na mail: info.stozer@istra-istria.hr

PROPUSNICE NISU POTREBNE ZA KRETANJE GRAĐANA UNUTAR GRADA POREČA I PRIGRADSKIH NASELJA KOJA SPADAJU POD GRAD POREČ. Popis naselja koja pripadaju Gradu poreču pogledajte na sljedećem linku

http://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=61230&j=CRO

Žitelji općina na području Poreštine sve informacije o propusnicama pronaći će na našem portalu u rubrici “Najave i crtice” ili se trebaju telefonom obratiti svojim općinskim upravama na mejlove ili telefonske brojeve koje će pronaći na njihovim web stranicama.

Svi oni koji trebaju propusnicu radi obavljanja posla trebaju se obratiti svojim poslodavcima. Primjerak propusnice za poslodavce koji će ih izdavati djelatnicima preuzmite u prilogu na linku http://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=61229&j=CRO

Molimo građane da se savjesno i odgovorno pridržavaju protuepidemijskih mjera. Propusnicu ne mogu dobiti osobe u samoizolaciji te je svako kršenje ove mjere podložno sankcijama prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Najnovija odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju kretanja stupa na snagu već danas i znači bitno ograničavanje kretanja, odnosno zabranu izlaska iz gradova, osim u iznimnim situacijama i uz ispunjene uvjete.

Prva točka najnovije odluke zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a sve jer se na pojedinim područjima znatno povećao rizik od prijenosa bolesti COVID-19.

Zabrana se ne odnosi jedino na promet i kretanje nužno za opskrbu gradova i mjesta u kojima je povećan rizik od širenja zaraze. Za dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom. Nadalje se zabrana ne odnosi na izvješćivanje javnosti, potom na stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Iznimka su i vitalni obiteljski razlozi poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština. Ne odnosi se ni na putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće. Zadnja iznimka su žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Propusnice za opskrbu, službe koje su bitne za zdravstvenu i drugu zaštitu, novinare i one koji zbog posla moraju putovati u drugo mjesto izdavat će pravna osoba, odnosno njihov poslodavac.

Propusnicu za kretanje radi hitnih medicinskih razloga izdavat će liječnik obiteljske medicine, a za operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja korona virusa propusnicu će izdati nadležni stožer civilne zaštite.

SPREMNO 112 PAKETA POMOĆI: Bravo za sve koji brinu o potrebitima diljem Poreštine

POLICIJA već počela kontrolirati krećemo li se s propusnicom