in

SAJAM PRŠUTA U TINJANU uz gastro delicije, sport i koncerte Jelene Rozge, Željka Joksimovića i Gustafa

Ovogodišnji internacionalni sajam pršuta (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada u Tinjanu, obilovat će okusima, mirisima i vrhunskim gastronomskim doživljajima. Ove će se godine posjetiteljima predstaviti najbolji pršutari iz  iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske,  Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Ukratko, svi proizvođači izložit će ono najbolje i najkvalitetnije iz njihove proizvodnje.

No sastavni dio ove poznate manifestacije je i sportsko rekreativni program za cijelu obitelj, ali i posebna iznenađenja za posjetitelje, poput vođenih degustacija kroz koje će suidonici od stručnjaka moći naučiti kako pravilno kušati pršut te uživati u punini njegovog jedinstvenog okusa.

Ljubitelje rekreacije najprije očekuje Pješačenje ISAP 2019. “Preko brežine”, koje je predviđeno za 13. listopada, i jamči aktivan i zabavan dan u prirodi središnje Istre. Znamo da je hodanje najprirodniji i najzdraviji oblik kretanja, a kako bi svi uzrasti mogli uživati u zdravom životu i čarima istarske prirode, pješačenje povodom ISAP-a 2019. osmišljeno je po laganoj, kružnoj stazi duljine 11,5 kilometara, koja se uglavnom sastoji od šumskih i makadamskih puteva. Sve starta u 9 ujutro, kada je okupljanje na školskom igralištu u Tinjanu. Kotizacije su 40 kuna po osobi (djeca do 14 godina ništa ne plaćaju), a kotizacija uključuje okrjepu, topli obrok na cilju, ulaznicu za ISAP te sportsku animaciju i stručno vodstvo.

Za one koji više vole vožnju na dva kotača, istoga dana, 13. listopada, organizira se rekreativna biciklijada “Od lokve do lokve”. Ona starta u 10 sati, ispred glavnog ulaza na ISAP, i dalje se ide 25 kilometara dugom stazom koja povezuje stare tinjanske lokve.  Kotizacija za ovu sjajnu rekreativnu biciklijadu kroz srce Istre je 50 kuna, a uključuje ručak, okrjepu na stazi te besplatan ulaz na tri dana sajma.

A prava avanturistička poslatica slijedi tjedan dana kasnije, 20. listopada, kada u 15 sati starta obiteljska timska utrka “Drugi lov na istarski pršut”. Zamišljena je tako da prijavljeni timovi, koristeći kartu Tinjana, pronađu kontrolne točke te točno riješe sve kreativne i zabavne zadatke na koje ća nailaziti na svome putu lova na blago. Svi timovi na početku utrke dobivaju prigodnu vrećicu s blagom, natjecateljima će se dijeliti finišerske medalje, a najbolji tim će uloviti i najvrjednije blago – istarski pršut. 

Startnina je 40 kuna po osobi (djeca do 14 godina ne plaćaju), a osim sudjelovanja uključuje okrjepu i jednokratnu ulaznicu za ISAP. Za one koji se odluče za otkrivanje istarske tradicije kroz zalogaj i gutljaj, najdraži trenutak bit će početak vođene degustacije “Pršut i vino by Gustus”, 19. listopada u 18 sati u Kući istarskog pršuta u Tinjanu. Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta i Udruge GUSTUS te Alfredo Cossetto, poznati istarski vinar iz Kaštelira (Vina Cossetto), kroz jednosatno putovanje će vas naučiti sve o tajnama istarskog pršuta, što je ono što ga čini posebnim i s kojim istarskim vinom ga je najbolje sljubiti. Naučit ćete, primjerice, što istarski pršut razlikuje od ostalih hrvatskih i europskih pršuta, ali i zašto su šampioni ove vrsne delicije toliko posebni.

Za cijenu od 75 kuna, koliko stoji jednosatna radionica, saznat ćete i kako pravilno kušati pršut, na koje arome, mirise i okuse obratiti pažnju te koja su to vina koja podržavaju aromu pršuta. Sve u svemu, fantastično iskustvo koje istinski ljubitelji gastronomije nikako ne bi smjeli propustiti.

Posjetitelji će prve večeri zapjevati i zaplesati uz Night express band i poznatog pjevača Željka Joksimovića, narednoga dana zabavljat će ih svima poznata Jelena Rozga te mladi i talentirani Luka Basi, a posljednjeg dana sajma, u nedjelju, završetak ISAP-a po domaći će zagrijati Gustafi.

Paralelno s početkom manifestacije svim posjetiteljima bit će dostupna Zavičajna zbirka Enriko Depiera te izložba Fotografsko blago Tinjana.

ISAP je najveća gastronomska manifestacija na Istarskom poluotoku koja se, jednostavno, ne propušta, jer je međunarodno poznata po specifičnosti svoga sadržaja, a organizatori svake godine podižu ljestvicu kada su u pitanju kvaliteta manifestacije, kao i raznolikost događanja.

Više informacija na www.tinjan.hr, te Facebook stranici Internacionalni sajam pršuta Tinjan

Bez vode 10. listopada dio Vižinade

Dječji tjedan u Vižinadi: Najmlađi se igrali i učili na radionici “Sretno dijete”