in

STARTAO POREČ DOX! Bogat repertoar s 20 filmova, od kojih su čak 4 porečka, izložbe, matineje, radionice, koncerti, Pavarotti, Putin, Michael Jackson…

Snimio Andi Bančić

Pavarotti, Maradona, Putin, Michael Jackson, Alexander McQueen…. To su samo neka od poznatih svjetskih imena o kojima su snimljeni dokumentarci, a koje će moći pogledati porečka publika zaključno do 9. studenog, do kada traje 9. izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox. Ovaj popularni festival otvoren je večeras u foajeu kina, gdje ga je službeno otvorenim proglasila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Uz nju su bili izbornik filmova na ovom festivalu Đelo Hadžiselimović, koji je istaknuo da su se potrudili ponuditi nešto za svačiji ukus i da je doista program najbolji dosad, zatim ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i voditelj projekta Poreč Dox Aleksandar Poropat.

Poreč Dox ove godine nudi 20 filmova, od kojih su čak 11 iz domaće produkcije među kojima su četiri porečka, ali neće manjkati ni matineja za školarce, radionica, izložbi fotografija, druženja s filmašima i after partyja, naglasila je Radetić, dodavši da je prvo izdanje festivala imalo tek 200-tinjak gledatelja da bi s godinama festival narastao. Posljednjih godina program je toliko bogat da filmove u šest dana pogleda više od 3.000 gledatelja.

Torbica je napomenuo da je Poreč Dox jedan od rijetkih festivala na kojem su jedan do drugog Putin i Michael Jackson.

-Veseli da festival ima sve više gledatelja. Porečani su uvijek bili kreativni a ovim su festivalom ušli u novu umjetnost – filmsku. Veseli da Dox ima sve više domaće produkcije. Dogodine ćemo za jubilarno izdanje prikazati i produkciju srednjoškolskih filmova, što ove godine nismo stigli, rekao je županijski pročelnik.

-Vjerujem da velik dio publike rezervira prvi tjedan studenog baš za ovaj festival koji ima stvarno velik broj događaja. Sve to bilo bi nemoguće bez Učilitša i svih onih koji su prije 9 godina ušli u ovu priču, kazala je dogradonačelnica, pohvalivši i plakate festivala. Predložila je da se dogodine organizira u povodu jubileja festivala izložba svih plakata kroz godine.

Poreč Dox se ove godine ponosi izuzetnom zastupljenošću domaće, pa i zavičajne produkcije te suradnjom s HBO-om, dok teme pokrivaju široki spektar – od filmova nabijenih adrenalinom i neustrašivim ljudskim duhom do socijalno angažiranih i profila glazbenika.

Na otvorenju, prije nego što je publika otišla pogledati prvi film na repertoaru – HBO-ovu uspješnicu posvećenu legendarnom nogometašu Diegu Armandu Maradoni, priređena je i zakuska za koju su se pobrinuli vrijedni učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč.

Druženje je prve večeri završeno uz koncert pop benda Svemirko.

Bogat program Poreč Doxa pogledajte na službenoj web stranici Učilišta, ili na njihovom profilu na Facebooku.

Foto Andi Bančić

FILMSKI KLASICI U POREČU: Kultni ponedjeljak otvara Fellinijeva LA DOLCE VITA

TAR izrađuje svoj kalendar za 2020. – poziv fotografima da pošalju svoje radove!