in

SV. PETAR U ŠUMI: U subotu 55. smotre narodne glazbe i plesa Istre

55. smotre narodne glazbe i plesa Istre – Sveti Petar u Šumi, Glavni trg-plac, subota, 14. kolovoza  2021., 20,00 sati

Blagdan tradicijske kulture, svirke, kante i plesa, jezika i običaja

Središnja, 55. smotra narodne glazbe i plesa Istre održat će se u subotu 14.08.2021. godine u  20 sati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije-Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost te Općine Sveti Petar u Šumi. Prethodile su joj 2 lokalne smotre: 54. Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine 31.07.2021. u Galižani i 52. Smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinšćine, središnje i sjeverne Istre- „Labinske konti“ 07.08.2021. u Raši.

U ovogodišnjem programu na Glavnom trgu u Svetom Petru u Šumi sudjeluje oko 100 izvođača koje je izabrala prosudbena komisija u sastavu Josip Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan i Zoran Karlić, članovi: pjevači i svirači iz cijele Istre, 9 kulturno-umjetničkih društava: KUD „Barban“ iz Barban, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  KUD „Uljanik“ iz Pule, Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, FD „Pazin“ iz Pazina, RKUD „Rudar“ iz Raše, KUD „Ivan Fonović Zlatela“ iz Kršana, KUD „Dvigrad“ iz Kanfanara. Prikazat će se elementi 5 plesova, 10 pjesama i 17 svirki- svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu, duplice, svirka gunjaca, kanate na tanko i debelo, canti „a la longa“, mantignade, nabrujat ili taranjkat u grupi, taranke uz roženice i mih. Pjesnici Avelina Damijanjević Draguzet, Nevia Kožljan, Bruna Gobo, Teodor Gobo govorit će svoje stihove na čakavskom narječju (labinska cakavica, barbanski govor, creska cekavica), a pjesmu autora Bruna Viana na istriotskom govoru pročitat će  Claudio Grbac.

Program smotre prenosit će se u live streamu, a link će biti  objavljen u  subotu na facebook stranici Saveza folklornih društava Istarske županije i SAKUD-a Pula. Snimka smotre moći će se pogledati u programu TV Nove u nedjelju, 15.08.2021. u 20,00 sati.

Organizatori smotre su Savez folklornih društava Istarske županije, SAKUD Pula, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre, Općina Sveti Petar u Šumi, Folklorno društvo „Pazin“. Smotra će se održati uz suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije, te se mole svi posjetitelji da se pridržavaju Odluka Stožera i epidemioloških mjera.

Vrsar/Foto Tanja Kocijančić riva

VRSAR daje u najam prostor za štand

NOVIGRAD: Priznanja za Dan grada dobit će Roberto Bradić, Crveni križ, Krešimir Dadić i obrt Červar