in

VIŽINADA: 27. travnja otvaranje izložbe starijih od 54 godine „UMJETNOST BEZ GRANICA“

„Umjetnost bez granica“ naziv je izložbe u sklopu programa „Umjetnost i kultura 54+“ koja će se otvoriti, uz prezentaciju spomenutog projekta, u Domu kulture u Vižinadi 27. travnja u 19 sati.

Završna je to izložba radova polaznika, osoba starijih od 54 godine iz općina Vižinada i Kaštelir-Labinci.

Podsjetimo, aktivnosti u projektu započele su lani u studenom u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi, s ciljem socijalnog uključenja i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
Uz osobe starije od 54 godine, aktivnosti uključuju i stručnjake iz područja kulture i umjetnosti.

Zajednički je to projekt Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a financira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri u projektu su Općina Vižinada, Zajednica Talijana Vižinada i Općina Kaštelir-Labinci. Uvjet je da obuhvaćene osobe imaju prebivalište ili boravište na području ovih općina i imaju navršenih 54 ili više godina.
Vižinadski projekt se provodio pod nazivom „Umjetnost bez granica“, a uključene osobe polazile su umjetničko-likovne radionice kroz koje su učili razne tehnike crtanja i slikanja. Uvodno predavanje na kojem je projekt prezentiran polaznicima održali su povjesničar umjetnost mr. sc. Marino Baldini te akademski slikari Eugen Varzić i Ante Potočnjak iz Poreča.
Praktične radionice vodili su Varzić i Potočnjak.

Podsjetimo se, Općini Vižinada na natječaju na koji je prijavila ovaj projekt dobila je bespovratnih 328.894,25 kuna.
Ugovor je u Muzeju Mimara uz nazočnost ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića i zamjenika upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luke Bogdana potpisao načelnik Marko Ferenac.
Izražavajući zadovoljstvo rezultatima natječaja, zahvalio se Ministarstvu kulture na dodijeljenoj potpori koje je vižinadski projekt odabralo među 40 od ukupno prijavljenih 186 projekata.

GRADNJA IDE PO PLANU: Novi trgovački centar na porečkoj Facinki otvara se krajem lipnja

ZA DAN GRADA: Miro Dodić, Umjetnička škola Poreč i Studio Sonda predloženi za POVELJE 30. APRIL