in

VIŽINADA: Verši na šterni vraćaju se na Battistellinu šternu sa stihovima na čakavštini

Verši na šterni 2020. - Foto Tanja Kocijančić

Gradska knjižnica Poreč organizira XXVIII. Susret čakavskih pjesnika VERŠI NA ŠTERNI i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 12. lipnja, u 19 sati u Vižinadi na Battistellinoj šterni.

Ove je godine svojih 227 novih i neobjavljenih pjesmama prijavilo 84 autora. Odabir za tiskanje u zbirci pjesama XXVIII. Verši na šterni učinila je ovogodišnja izbornica, profesorica, dr. sc. Lina Pliško te je izabrala njih 50, čiji su radovi uvršteni u ovogodišnju zbirku.

Prof. Lina Pliško, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stekla je akademski stupanj magistrice te akademski stupanj doktorice humanističkih znanosti. Redovita je profesorica i nositeljica više kolegija na Filozofskom fakultetu u Puli. Svojim prilozima sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. U svojem znanstvenom radu usmjerena je na terenska istraživanja u čakavologiji, na dijalektološke klasifikacije i komparatistička dijalektološka istraživanja, u prvom redu jugozapadnoga istarskoga dijalekta.

“Za izuzetan doprinos u promicaju i promoviranju autohtonih tradicijskih i kulturnih vrijednosti Barbana i Barbanštine” proglašena je počasnom građankom općine Barban.

Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč, u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje prof. Andi Pekica, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija “Na broju 8“.

U 19 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici koji će kazivati svoje stihove, a izbornica, prof. Lina Pliško, predstavit će zbirku te će tako ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.

Pjesničku večer svojom će stihovima i glazbom obogatiti istarska kantautorica i akademska glumica, Elis Lovrić.

Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad PorečIstarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

FUNTANA: OPG-ovi iz Istarske web tržnice u Marini će prodavati svoje domaće proizvode

MARČANA – RAKALJ: Uspješna akcija čišćenja plaža udružila snage mještana