in

Završio Advent Poreč, ove godine rekordna posjećenost

Advent Poreč (Foto: Manuel Paljuh)

Blagdanom Sveta tri kralja i svečanim zatvaranjem uz koncert Gordana Gregurovića, koji je i otvorio ovogodišnju manifestaciju, spušten je zastor nad trećim izdajem Adventa Poreč, najljepše i najbogatije adventske priče u Istri, koja je ove godine zabilježila rekordnu posjećenost. Na Trgu Matije Gupca do 13. siječnja, zadnjih dana školskih praznika, ostaje otvoreno još besplatno klizalište.

Treće izdanje Adventa Poreč obilježeno je mnogim rekordima. Organizatore i sudionike Adventa pratili su povoljni vremenski uvjeti, a broj posjetitelja u nekim je danima sa prosječnih 2.000 dnevno narastao i do 4.000 posjetitelja, prvenstveno zahvaljujući bogatijem i raznolikijem programu, besplatnom klizalištu za sve, kao i širokoj gastronomskoj ponudi. Uz to, zabilježen je porast i u dolascima gostiju van Poreča, nakon što je već prve godine održavanja Adventa Poreč ostvaren porast od 20% u dolascima i noćenjima.

Poreč je bila najposjećenija istarska destinacija tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Tijekom ovogodišnjeg Adventa Poreč, plus u turističkim brojkama povećan je za dodatnih 6,45% u dolascima (ukupno 9.907) u vrijeme od 21. prosinica do 6. siječnja, te za 8,46% u noćenjima u odnosu na isti period lani. Najviše su nas posjećivali Austrijanci, Talijani i Nijemci ali i domaći gosti, kod kojih je uočen porast u dolascima od čak 44%. Najviše noćenja ostvareno je na samo Silvestrovo, a najviše je gostiju boravilo u hotelskom smještaju. Tijekom blagdana otvoreno je bilo čak 16 hotela, a starogradska jezgra Poreča ponovno je doživjela zimu kakvu su Porečanke i Porečani željno iščekivali kroz cijelu godinu. Zimu ispunjenu s tridesetak koncerata, dječjim predstavama, Porečkom bajkom i poklonima za 1.400 porečkih mališana, besplatnim klizanjem i druženjem uz kuhano vino, fritulice i kobasice.

Pun pogodak i ove je godine bilo besplatno klizalište, na kojem je dnevno klizalo i do tisuću posjetitelja, uz potpuno besplatan najam opreme. Vikend-događanja u srcu starogradske jezgre okupljala su i do četiri tisuće posjetitelja, od čega se posebno izdvaja uprizorenje živih jaslica kroz suradnju sa Sv. Lovrečom. Ogroman interes posjetitelja dodatan je povod da se ova lijepa suradnja nastavi i dogodine, i dodatno nadogradi i proširi ulicama i trgovima porečke starogradske jezgre.

Izdvajamo i vrlo posjećene koncerte Elementala, Alena Vitasovića i Šajete, Gustafa, Psihomodopa, Night Expressa, Bijelo dugme tribute benda i ostalih, kao i popularna druženja vikendima ujutro kroz besplatnu degustaciju slastica na Slatkom jutru, te uz bakalar i vino na Badnjem jutru, tijekom kojeg je podijeljeno čak tisuću porcija. Novogodišnji vikend obilježili su Dječji doček u podne, kao i jedan od najposjećenijih dočeka na Trgu slobode. Zdravko Čolić uveo je svojim svevremenskim hitovima tisuće Porečana i gostiju u novu godinu, kojih nije nedostajalo ni na dočeku uz DJ Dejvida na Trgu Matije Gupca.

Porečka bajka i ove se godine održala u Vili Polesini. U sklopu nje podijeljeno je 1.400 poklona, odigrano 8 dječjih predstava, ali mališanima i roditeljima vjerojatno je najviše u pamćenju ostalo druženje i fotografiranje s Djedom Mrazom. Na Adventu je mališane svakog dana, širom otvorenih vrata, čekala Kućica Djeda Mraza, u kojoj su se mogli družiti s Djedom Mrazom i njegovim vilenjacima, ali i poslušati bajke Tete pričalice. Dolazak na Advent bio je poseban i za sve one koji su se odlučili dovesti besplatnim Adventskim vlakićem.

Advent Poreč nije donio živost samo u starogradsku jezgru, već i kazališnu dvoranu Pučkog otvorenog učilišta, u kojoj je održan tradicionalni gospel koncert, brojne dječje predstave, a Gradska knjižnica Poreč uključila se u program Adventa brojnim tematskim radionicama i druženjima s blagdanskom temom. Na Adventu su se redovito predstavljale i razne porečke udruge. Uspješno je bilo i premijerno humanitarno izdanje Adventske utrke Poreč koja je okupila oko 120 sudionika.

Na kraju, drage Porečanke i Porečani – ovaj Advent je vaš i zato vam svima hvala što ste nas vjerno posjećivali i podržavali. Hvala vam i na svim pohvalama, ali i kritikama, koje ćemo zapamtiti za iduće izdanje. Hvala i našim dragim partnerima Adventa, Valamar Rivieri i Plavoj laguni Poreč, koji su prepoznali važnost ovakve manifestacije za Poreč i Porečane, ali i za goste i koji su nas podržali svojim idejama i resursima. Hvala Turističkim zajednicama Grada Poreča i Istarske županije, kao i Usluzi Poreč, Sportskoj zajednici te Udruženju obrtnika Poreč na velikoj pomoći u organizaciji.

Puno hvala svim sponzorima, Gradskoj knjižnici Poreč, Pučkom otvorenom učilištu Poreč,  svim osnovnim školama i dječjim vrtićima, porečkim udrugama, svim predavačima i volonterima. Hvala i medijima na velikoj podršci i vjernom praćenju.   

Vidimo se i iduće zime na Adventu Poreč!

Kako je bilo na ovogodišnjem Adventu pogledajte na http://www.adventporec.com ili na Facebook stranici: www.facebook.com/adventporec  

Fotografije: Manuel Paljuh & Advent Poreč

Prijavljen zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Prijavljen zbog prijevare u gospodarskom poslovanju

Poziv građanima da podnesu zahtjev za označavanje oružja C kategorije

Poziv građanima da podnesu zahtjev za označavanje oružja C kategorije